Служебното правителство има прекалено много правомощия

6690
Служебното правителство има прекалено много правомощия
Снимка: БГНЕС

В такъв политически период се намира България, че служебните правителства започнаха да стават често явление. Досега като че ли ги приемахме леко несериозно заради ограничения им мандат и по презумпция ограничените им правомощия.

Второто, вероятно за изненада на мнозина обаче, не е вярно.


Неписан закон е, че основната функция на един служебен кабинет с живот 3 месеца е подготовката на редовните парламентарни избори. Неписан, защото такова положение не е разписано никъде в Конституцията. Въпреки това обаче, досега, в по-голяма или в по-малка степен, служебните правителства се съобразяваха с това правило.

Настоящият служебен кабинет обаче е първият, който реши да постави своя акцент върху пълното си правомощие да управлява като редовно правителство, а не върху предизборните си задачи.

Това, в интерес на истината, е напълно законосъобразен ход. Защото един от сериозните пропуски на Конституцията е, че в нея липсва отделен раздел "Служебно правителство". Върховният закон на страната има раздел "Министерски съвет", в който не се прави разлика между редовен и служебен кабинет. Естествено, отчита се факторът, че при служебните правителства, както в момента, обикновено няма парламент и това донякъде ограничава действията им. Но иначе, по Конституция, служебният Министерски съвет може да прави почти всичко, което прави и редовно избрано правителство.

Което е грешка. Освен, че е неморално, това е и опасно.

Защо ако кабинет има единствената краткосрочна функция да организира избори, трябва да може да освобождава шефове на агенции например? Какво общо има директорът на АПИ или на Фонд "Земеделие" с изборите? Защо някой с едва 3 месеца власт има право да сменя цялата местна администрация, да кадрува навсякъде в държавата, да прекратява дългосрочни проекти или да предприема законодателна инициатива не по текущ въпрос, а по толкова важен закон като Изборния кодекс например?

Досега България не беше свикнала да има служебно правителство, което да знае, че ще бъде на власт само 3 месеца, но да прави с огромен размах промени на всички нива. И то спорни промени.

Законодателството, отнасящо се до служебния кабинет, е сериозно несъвършено. То позволява злоупотреби и нанасяне на дългосрочни щети от хора с краткосрочен хоризонт на работа. Когато един ден обществото и политическият елит са достатъчно готови и зрели, за да се направят първите стъпки към промяна на текстове от Конституцията, това безспорно трябва да е един от казусите на дневен ред.

Автор: Десислава Любомирова

Сменят шефа на Държавната агенция за българите в чужбина

Служебното правителство ще освободи председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, предвижда дневният ред на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com