Тюрлюгювечът с ветото!

1876
Тюрлюгювечът с ветото!
Снимка: БГНЕС

Съжаляваме да го кажем, но всичката задгранична българска олелия покрай този прословут Изборен кодекс си е чиста проба извиване на ръце! От страна на т. нар. "външни българи" спрямо останалите, вътрешните българи"!

Има ли разлика между "външни българи" и "вътрешни българи", ще попита някой. Да, има! И то съществена! Тези, които са избрали да дезертират от родината-майка и да живеят, работят и внасят данъци в "новите" си родини, се опитват да наложат на "другите", тези, които живеят, работят и внасят данъците си в истинската си родина - бащината и майчината - чрез закон да им плащат сметката за избирателните удобства и прищявките да гласуват и избират (определят) управляващите в бившата си държава, без самите те да носят последствията от това - добри или лоши! Казано накратко, те казват (и искат!): "Ние ще гласуваме в удобните за нас места, във всеки чужбински град, във всяко чужбинско село и дори във всеки чужбински квартал, и за това вие, българите в България, ще платите, като ни организирате избирателни секции, като ни платите наемите за изборните помещения, като ни изпратите със съответните командировъчни (дневни, нощни, джобни и пътни!) между 5 и 7 души членове на избирателни комисии! Всичко това, казват те и бият с крак!, да стане така, че да имаме насищане с избирателни бюра и перфектни удобства! За нас, избирателите в чужбина! За целта вие, "вътрешните българи", ще се задължите със закон да плащате (от бюджета на държавата!) за всичките наши претенции. Иначе ние, вашите чуждестранни сънародници, ще ви обвиним, че ни отнемате гражданските права и че действате недемократично, като може и да решим да претендираме за отнетите ни граждански права пред Европейската комисия, в Европейския съд в Страсбург, а защо не и пред Комитета за правата на човека към Организацията на обединените нации! Казват това милите ни сънародници и удрят с юмрук по масата! (бел. гл. ред. - на последните парламентарни избори за откриване на секции в чужбина бяха отделени 1,5 млн. лева. Общо целият вот струваше 26 млн. лева. Само ГЕРБ получава субсидия за влизането си в парламента от 11 лв. x 1 072 491 гласа т.е. 11 797 401 лв. Сметката на ПФ показва 11 лв. x 239 101 гласа т.е. 2 630 111 лв.)

Въпиещо нахалство и нечувана наглост! С извинение!

За да завършим този параграф по темата, ето и едно разумно предложение по въпроса. Всички тези "външни" претенции биха били чудесни, ако т. нар. "външни българи" съчетаят правото си на избор с едно регламентирано разпределяне на разходите при упражняване на гласа си! По-простичко казано, желаещите да волеизявят управленските си предпочитания бивши български граждани (да повторим: избрали да живеят, учат, работят, харчат парите си и плащат данъците си в чужбина!) да бъдат така добри да си поемат разноските по гласуването! С всичките им там мурафети и харчлъци - само така ще има пълна справедливост и пълно щастие! Лесно ще се направят изчисленията. И едва когато нарочно сформираните по места, нека ги наречем - "Организационни комитети по гласуването", съставени от местни активисти и ръководени задължително от тези, които сега най-активно "се борят" и тръбят за отнетите им граждански права - едва тогава от София и страната, т. е. от майката-родина, да потеглят пратениците на външно министерство и разните избирателни инстанции - ЦИК, РИК, СИК, за да проведат изборния им процес! Да си платят милите ни сънародници всичките разходи, барабар със заплатите на комисиите! Които за тяхно сведение никак не са ниски! (бел. гл. ред. - ето ТУК какви бяха заплатите на последните местни избори)

А иначе дебатите и гласуването в сряда на президентското вето върху части от закона, както и приетите поредни поправки, бяха поредното мътно забъркване на изборния тюрлюгювеч. Спорещите страни до такава степен се оплетоха, че в един момент не се знаеше кой какво точно иска. Кой е "за" българите в чужбина - да гласуват едва ли не в избирателни секции пред кооперациите, в които живеят; и кой иска тези секции да се само в посолствата и консулствата. Стигна се дотам човек на ДПС да разкрие иначе добре пазена от обществеността тайна, че движението на Доган е успяло да осъди държавата България в Страсбург за касираните от Конституционния съд 18 хиляди гласа в Турция на миналите парламентарни избори! Тайна, разгласена тенденционно шумно от парламентарната трибуна, при това с демонстрация на завидна етническа гордост и с назидателна закана за бъдещи съдебни дела! Присъда, която, междувпрочем, вече изплащаме във вид на тлъсто обещетение (от държавния бюджет, разбира се!) на "ощетената" политическа сила! Сякаш малко пари е платил българският данъкоплатец на Доган и хората му дотук, за сега и тези - да не би да отвикне да плаща!

Ошашави се населението и от променящите се по няколко пъти на ден бройки на секциите в населените места, на задължителния мининум заявления от желаещи да гласуват, както и от приетите окончателни (засега!) числа! Заявленията - от 100, минаха през 60, за да стигнат накрая до 40, а секциите - от първоначалното условие да се гласува само в посолствата и консулствата, първоначалното отстъпление бе 50 допълнителни секции, за да се стигне последно до компромисните 35 (бел. гл. ред. - предложение за 35 секции тепърва трябва да бъде внесено) !

Гласуване в чужбина - България почти не приема чуждия опит

Гласуването на българите в чужбина стана централна тема за дискусии след предложените промени в новия Изборен кодекс. Диаспората ни зад...

Пропищяха телевизиите, радиата и интернет сайтовете едни и същи (десетина!) български патриоти с високопарните си думи за демокрация, граждански и избирателни права, патриотизъм и свобода на словото. Същите, които са избрали, както се казваше преди, свободата! Свободата, да повторим: да живеят, растат, учат, работят, харчат заплатите си и плащат данъците си в чужди държави и за чужди икономики!

Уважаеми български (не)данъкоплатци, много сте ни мили далеч от България, но хайде да понамалите малко арогантността и наглостта си. Вие, драги бивши сънародници в чужбина, сте последните, които трябва да решавате съдбата и бъдещето на България! Никой не желае противопоставяне, но не забравяйте, уважаеми, най-важното - че вие, за разлика от останалите българи, сте направили съзнателния си избор да се дистанцирате от родината и затова трябва - също съзнателно - да приемете (и да поемете!) и меда, и жилото на този факт!

Другото просто е несправедливо!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com