Украйна и човекът в огледалото

45618
Украйна и човекът в огледалото
Снимка: Getty

Сигурно голяма част от вас знаят, че съм прекарал четири години от детството си в Прага, тогава столицата на Чехословакия. Това беше между 1978 и 1982г., десет години след съветската агресия, която размаза Пражката пролет. 

Живеехме в апартамент в обикновен чешки панелен квартал, отдалечен на около час от центъра на града. 

САЩ и Франция обмислят нови мерки срещу Русия

При липса на напредък при решаване на кризата в Украйна, САЩ и Франция предвиждат да вземат "нови мерки" по отношение на Русия. Това ...

Въпреки че кварталът не беше построен направо в калта, както българските му побратими, и имаше цялата необходима инфраструктура като магазини, училища, детски градини, транспорт, паркинги и т.н., животът ни там, особено в началото, имаше някои много неприятни страни. 

Бяхме подложени на съседски тормоз заради участието на България в окупацията на Чехословакия. Тъй като бях на 9-10 години не можех да разбера защо ни тормозят за нещо, което се е случило толкова отдавна, преди да се родя. 

Намирахме, например, употребявани дамски превръзки в пощенската кутия. Аз ядях бой от лапетата в квартала, а едно от тях ми наплю с шоколад любимото бежово яке. Общувахме неформално само с един съсед, унгарец и с домоуправителя по работа. 

Щом си признаеш, че си българин, а недай си боже, да си пробваш руския, често отношението ставаше откровено враждебно или неприязнено, дори към мен, който бях неориентиран дребосък по онова време. Затова се стараех да говоря максимално добре чешки и да се преструвам на местен. 

Освен това, много хора там смятат българите за някакъв втори вид руснаци, заради азбуката, но и не само, така че опитите да си упражняваш руския или да си допълваш знанията на чешки с руски кръпки довеждаха до още по-големи недоразумения.

В Полша "Солидарност" тръгна на протест срещу Русия

Повече от две хиляди членове на профсъюза "Солидарност" протестираха мирно пред руското посолство във Варшава срещу руската интервенц...

В момента се решава отношението на обикновените украинци и на просветената публика в Украйна и Русия към България. 

Трите примера, за които веднага се сещам, са реакцията на Кличко на фразата „българска телевизия“ (физиономия като от зъбобол), историческите препратки в интервюто на Андрей Зубов за Дневник (същият Зубов, чийто призив ви представих предния път) и интервюто на още един украински политик, чието име не помня (за съжаление ще ми отнеме доста време да го търся), мисля че отново в Дневник. 

„Новините“ от България, услужливо мултиплицирани от руската пропаганда, не са особено добри. 

Тоест, много е вероятно да се затвърди мнението за „българите“ като подлоги на Русия, саботиращи усилията на ЕС да възпира руския милитаризъм, и този образ да се наложи за дълги години у братските нам народи. Активистите на „нашето“ силно русифицирано българско малцинство в Украйна също не работят в наша полза. Такива материали също не помагат. 

Рискуваме за десетки години на нас и на други българи в Украйна да ни плюят в кафето, да ни слагат скъсани чаршафи по хотелите, да се провалят бизнес сделки и въобще да ни вгорчават живота с дълги политически лекции точно когато искаме да си пием питиетата и да си говорим за глупости... 

Местан откри защо в Украйна има напрежение - нямало украинско ДПС

Ситуацията в Украйна ще се успокои ако се намери баланса между етнорелигиозните различия и се проумее, че в днешния свят няма друг из...

Преживял съм го веднъж, не искам втори път. 

Смятам да изразя още по-ясно подкрепата си към демокрацията и европейския път на Украйна, за да не ме е срам да гледам човека в огледалото.

Автор: Комитата

Публикувано на: http://komitata.blogspot.co.uk

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com