БОРКОР иска висшите чиновници да декларират интересите на любовниците си

22567
БОРКОР иска висшите чиновници да декларират интересите на любовниците си
Снимка: БГНЕС

Политици и висши чиновници да декларират своите интересите не само на своите приятели , но и на любовниците си, за да могат да бъдат проверявани кога и дали са ги облаготеделствали с обществени пари. Това е становището, което Националният център за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, е изпратил до правителството за промени в закона за конфликт на интереси.

Емоционалната обвързаност е включена в европейските регламенти за конфликта на интереси и трябва да влезе и в нашия закон, препоръчва оглавяваната от бившия ляв депутат Бойко Великов институция.

Орешарски предлага Бойко Великов за шеф на БОРКОР

Бойко Великов, бивш депутат от БСП, вероятно ще оглави Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпнос...

"В житейската практика това са най-често срещаните хипотези, които пораждат корупционни практики, оставащи обаче ненаказуеми, тъй като не са част от приложното поле на закона за противодействие на конфликта на интереси", гласи становището на БОРКОР.

Правосъдният министър Зинаида Златанова обаче не се е съобразила с искането на БОРКОР. Мотивите са, че доказването на емоционална близост било невъзможно, според писмени отговори на МП до в. "24 часа".

Проблеми с доказването вече имало с понятието "фактическо съжителство", когато мъж и жена живеят като семейство, но без брак.

Емоционалната обвързаност е не само положителна, но и отрицателна и включването би означавало, че политици и чиновници ще трябва да казват и кого мразят. Освен това според правосъдното министерство било спорно дали омразата можела да породи конфликт на интереси.

Правителството сменя шефа на центъра за оценка на борбата с корупцията

Утре правителството ще гласува изпълняващата длъжността директор на центъра за борба с корупцията (БОРКОР) Елеонора Николова да бъде с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com