1,03 трилиона долара се крият от данъци в Швейцария

3124
1,03 трилиона долара се крият от данъци в Швейцария

Рискови капитали от цял свят, които са скрити от данъчно облагане и не са декларирани от собствениците в момента се намират в швейцарски банки, твърди шефът на Benedict Hentsch&Cie. Това се знае от правителствата на развитите страни и те оказват непрекъснат натиск за предоставяне на информация за сметките на своите граждани, казва още Хентч, предаде БЛИЦ.
Министерството на правосъдието на САЩ е сред най-активно оказващите натиск върху швейцарски банки. Преди дни отново бе изпратено писмо-запитване в Берн за сметките на американски граждани в Credit Suisse, като този път искането е с определено ултимативен характер, след като предишните бяха отклонени от банката.

Това притеснява банкерите в Швейцария, които смятат, че ако такава информация изтече, значителна част от чуждестранните вложители в страната ще изтеглят капиталите си. И тъй като 51% от всички пари в швейцарските банки са на граждани на други държави, всеки трети трезор в страната е заплашен от фалит.

Освен САЩ, активно търсят информация за свои граждани Германия и Великобритания. Парите на европейски граждани, в това число и България, укрити тук се изчисляват на 140 милиарда долара. Според източник от швейцарска банка, никой не знае колко далече ще стигнат големите държави в преследването на хора, укриващи данъци и помагащите им компании, в това число банки.

Според Tax Justice Networks в света около 20 трилиона долара са избегнали дължимите данъци и се крият в офшорни и банкови институции, които не дават информация за произхода на вложените и инветирани в тях пари.

Сумата е толкова сериозна, че е възможно в следващите години банковата тайна да падне не само в Швейцария, но и в други страни, предоставящи подобни облекчения за вложителите.

Редактор: Ая Косарова

Кокаинът владее швейцарските градове

В някои швейцарски градове се използва кокаин, колкото в най-засегнатите от дрогата европейски градове, съобщиха учени, предаде БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com