25 000 гърци протестират срещу визитата на Меркел

4286
25 000 гърци протестират срещу визитата на Меркел

Близо 25 000 демонстранти, някои от които носеха плакати с нацистки свастики, се събраха в центъра на Атина, за да протестират срещу посещението на германската канцлерка Ангела Меркел.

Спокойствието преобладаваше, въпреки че с напредването на времето напрежението се засили. Група демонстранти опита да счупи бариерата, поставена около парламента, а полицията я отблъсна със сълзотворен газ, предаде БГНЕС.

В центъра на града, който беше напълно отцепен от над 6000 полицаи, протестиращите се събраха на площад Синтагма по призива на профсъюзите, на основната опозиционна партия СИРИЗА, радикалната левица, и националистически десни формации.

Кортеж на комунистическия фронт ПАМЕ от около 10 000 души издигна между знамената плакат с надпис: "Меркел вън, Гърция не е колония". "Не си добре дошла", "Империалистите вън", "Не на Четвъртия Райх" беше изписано на някои от плакатите, носени главно от десни националистически групи.

Визитата на Меркел беше определена като послание за подкрепа от гръцкото коалиционно правителство, ръководено от консерватора Андонис Самарас. Един мъж дори развяваше плакат, на който снимки на Меркел и на последните трима гръцки премиери от началото на кризата през 2010 г. бяха поставени над свастики, емблемата на нацистите.

По-надолу пред своите леви поддръжници лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас и германският му колега от партия Линке Бернд Риксингер опитваха да насочат протеста срещу възгледите на канцлерката. Посещението на Меркел "ни дава повод да кажем, че Европа на народите ще победи Европа на строгостта..., европейската демократична традиция няма да позволи Гърция да се превърне в социално гробище", заяви Ципрас.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com