7000 евро за учителско място в Белград

4203
7000 евро за учителско място в Белград

Директорите на училища в Сърбия масово крият свободните места, за да ги "продават" след това, твърдят сръбски медии, цитирани от КРОСС.

Пазарът на труда в сръбското средно образование е завладян от тежка корупция, а учителските места се търгуват на черно за 1000 - 7000 евро, пише сръбското електронно издание "Прес онлайн", цитирайки данни на организацията "Форум на белградските гимназии". 

На училищната администрация в страната е възложено да направят списъци за съкращения и за свободни работни места в училищата за началото на учебната 2012-2013 г. Списъците обаче се изготвят твърде бавно и синдикатите са съмняват в тяхната достоверност.

По този повод председателят на синдикалната организация "Форум на белградските гимназии" Миодраг Шокич заявява, че училищните директори имат огромни правомощия и масово крият вакантните места, за да назначат когото си поискат и да изтъргуват назначенията. По този начин те се превръщат в част от проблема с корупцията. Той разполага с информация, че в образователната система се назначават хора срещу подкуп от 1000 до 7000 евро. 

До края на август само седем от всичките 21 столични гимназии са представили въпросните списъци. Това означава, че останалите 14 гимназии нямат нужда от назначаване на учители. В същото време през последните 4 години една белградска гимназия е увеличила броя на учителите си от 70 на 95 души. 

В разследването се разказва подробно за случая с учителката Нада К., която в продължение на 10 години е била без работа до момента, когато баща й продал нива, за да даде подкуп "на когото трябва в Белград, за да бъде назначена".

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com