Щипският владика отказа на Любчо Георгиевски панихида за Тодор Александров

21373
Щипският владика отказа на Любчо Георгиевски панихида за Тодор Александров

Брегалнишкият владика Иларион отказа да отслужи панихида в чест на Тодор Алексадров, пише днес македонският вестник “Дневник”. Организатор на церемонията в щипско Ново село е била местната организация на ВМРО-Народна партия в Щип.

Владиката е отказал да отслужи панихида заради изявления на лидера на партията Любчо Георгиевски, който нарекъл отлъчения от Македонската православна църква владика Йован Вранишковски политическа жертва. По думите на Иларион Георгиевски е нанесъл удар на църковната и националната идентичност.

Европа се изсмя на Македония, свалиха изложбата от сайта на Кралския музей

Кралският музей в Мариемон окончателно премахна от интернет страницата си информацията за изложбата със средновековни ръкописи. Пре...

От МПЦ са изразили учудване от решението на владиката, тъй като отслужването на панихида винаги се приема, защото става дума за молитва за успокоение на душата на покойния. Владика Томотей от МПЦ е заявил, че той не би отказал. Друг владика, пожелал да остане анонимен от своя страна е заявил, че партийните лидери се променят постоянно, а те като църква имат мисия да се молят за душите на починалите.

В същото време над 1500 лева събраха членове и симпатизанти на ВМРО-НИЕ, участващи в традиционното поклонение на гроба на Тодор Александров край Мелник. Средствата са за подпомагане на кампанията за издигане на паметник на Тодор Александров в центъра на Благоевград. 1000 лв дари от името ръководството на партията ВМРО-НИЕ председателят Петко Атанасов. Дарения направиха членовете на партията от Разлог, Благоевград, Петрич, Белица, Симитли, Добринище, София и други.

Като част от кампанията от инициативния комитет вече монтираха и билбордове с лика на Тодор Александров по главен път Е79.

По време на традиционното поклонение на гроба на легендарния водач на ВМРО бе отслужена панахида от отец Павел от град Петрич, бяха поднесени венци и цветя от ръководството на ВМРО-НИЕ.

Македонците си "взеха" и "История славянобългарска"

Препис на „История славянобългарска” се появи в последния репортаж на скопската телевизия „Канал 5”, който тряб...

С тържествен залп Тодор Александров бе почетен не само като мъченик, но и като войвода.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com