Абас: Палестина иска държава в границите от 1967 г.

7810
Абас: Палестина иска държава в границите от 1967 г.

Палестинският народ ще се бори за независима държава в границите от 1967 година със столица Източен Ерусалим. Това заяви президентът на Палестинската администрация Махмуд Абас, който пристигна в Турция на своята първа чуждестранна визита, след като Палестинската автономия получи статут на държава-наблюдател в ООН.

Той изнесе реч пред депутатите от турския парламент и членовете на турското правителство, предаде ИТАР-ТАСС.

Палестинците с ново предложение за мирни преговори

Палестинските ръководители ще предложат на международната общност с подкрепата на Арабската лига нова формула за мирни преговори с Из...

„Това, което направихме (повишаването на статута в ООН), е само началото. Предстои дълъг и труден път, но този път е правилният. Източен Ерусалим, западният бряг на Йордан, Ивицата Газа – това е единна територия, части от която се намира под окупация”, заяви Абас.

Той отбеляза, че с получаването на място в ООН на Палестинската власт „се слага край на заговора на Израел, имащ временни граници”.

„Ако Израел продължи със строителството на палестински територии, нашият отговор ще бъде съвсем друг. Ние настояваме също така за свалянето на ембаргото от Ивицата Газа”, посочи още той.

Според него обявеното намерение на израелската страна, което предизвика множество международни критики, има за цел да накаже палестинците след като на 29 ноември Общото събрание на ООН даде на палестинците статут на държава наблюдател. Този вот бе осъден от Израел, който счита, че палестинската инициатива пред ООН и вотът на Общото събрание представлява пречка за уреждането на конфликта.

Шимон Перес: Абас остава сериозен партньор за мир

Палестинският ръководител Махмуд Абас остава "сериозен партньор за мир", въпреки предоставянето на статут на държава наблюдател на Па...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com