Абас поиска нов статута за Палестина в ООН

7030
Абас поиска нов статута за Палестина в ООН

Палестинският президент Махмуд Абас започна кампания в ООН за предоставянето на Палестинската автономия на статут на държава нечленка на световната организация и изрази убеденост, че международната общност ще подкрепи искането му, предаде БГНЕС.

Абас пожела Общото събрание на ООН да приеме резолюция, посочваща палестинската държава като държава нечленка на ООН по време на настоящата сесия, която приключва през септември 2013 г. "Убедени сме, че голямото мнозинство държави в света ще подкрепят инициативата ни, която цели да спаси шансовете за справедлив мир", заяви Абас.

"Не се стремим да лишим от легитимност вече съществуваща държава, т.е. Израел, а да изтъкнем правата на една държава, която трябва да бъде създадена, т.е. Палестина", посочи той. Палестинският президент заяви обаче, че палестинците не са се отказали да получат статут на пълноправна държава и ще продължат усилията си в тази насока.

Той разкритикува остро израелската заселническа политика в палестинските територии, определяйки я като "катастрофална" и "расистка". Абас прикани Съвета за сигурност на ООН да "приеме спешно резолюция, поставяща основите на решение на израелско-палестинския конфликт, която да служи като задължителна отправна точка и ръководство" за постигането на мирно споразумение, основано на подкрепата на "две държави, Израел и Палестина".

Ислямистката групировка Хамас, която е на власт в ивицата Газа, разкритикува едностранната стъпка на Абас в ООН, чиято реч, според ислямисткото движение, обявява провала на мирния процес с Израел, започнал със споразуменията от Осло през 1993 г.

"Тази реч обявява провала на политическата програма от Осло", заяви Тахер ал Нуну, говорител на правителството, ръководено от Исмаил Хание, определяйки като емоционално изказването на Махмуд Абас.

"Речта съдържа противоречия, той говори за провал на мирния процес и на Осло и призовава после за подновяване на преговорите", подчерта правителственият говорител на Хамас.

"Повтаряме, че би било по-добре Абу Мазен (Махмуд Абас) да обяви съобщението за смъртта на преговорите и на процеса на компромиси", подчерта той.

"Призоваваме към консенсус по обща палестинска национална програма за възстановяване на правата на палестинците", добави ал Нуну.

От своя страна, друг говорител на Хамас – Сами Абу Зухри, разкритикува "едностранната стъпка, която не бе узаконена от палестинците", и изрази мнението, че "има много въпроси по отношение на инициативата" на Махмуд Абас.

Редактор: Яна Баярова

Палестина официално внася молбата си за членство в ООН

Утре по време на откритата вече сесия на Общото събрание на ООН се очаква на президентът на Палестинската национална власт ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com