Ако има американски военен удар в Сирия, няма шанс за преговори, казва Лавров

12403
Ако има американски военен удар в Сирия, няма шанс за преговори, казва Лавров

Ако САЩ приложат сила по отношение на Сирия, това ще отложи завинаги свикването на конференция "Женева-2", заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след преговори с южноафриканската си колежка Маите Нкоана-Машабане, предаде БГНЕС.

Конференцията "Женева-2" трябва да събере на масата за преговори опозиционните сили в Сирия и режима на Башар Асад, но вече на няколко пъти нейното провеждане бива отлагано.

"Силно се съмнявам, че след евентуален удар опозицията ще стане по-сговорчива. Ако обещаната от президента на САЩ акция за голямо съжаление се състои, това ще отложи перспективата за организиране на такъв форум за дълго време, ако не и завинаги. Но ако все пак надделеят някакви други форми на политическо решение, просто трябва да се разбере, че колкото повече то се отлага, толкова повече жертви ще виждаме сред цивилното население. Според нас Женевската конференция е единственото решение", подчерта Сергей Лавров.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери покани своите колеги от 28-те страни-членки на ЕС (включително Хърватия) на среща в събота (7 септември) във Вилнюс, за да обсъдят сирийския проблем.

Поканата на Кери за неофициална министерска среща в столицата на Литва, която е ротационен председател на ЕС до края на годината, беше оповестена от върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън в имейл до европейските премиери. "Това ще е добра възможност за размяна на мнения с г-н Джон Кери по главните проблеми", посочи тя.

Франция ще представи пред парламента си доказателства за химическа атака в Сирия

Френското правителство ще предостави на разположение на френския парламент документи, позволяващи наистина да се потвърди отговорност...

Присъствието на американския първи дипломат обаче е тясно свързано с развитието на сирийския конфликт в момент, когато администрацията на САЩ е предприела трудна кампания за убеждаване на членовете на Конгреса да разрешат на президента да предприеме удари срещу режима на Башар Асад. Ако Кери отиде във Вилнюс, му предстоят доста усилия да убеди многото европейски страни, които са резервирани относно евентуален военен ангажимент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com