Американският еврейски конгрес благодари на България и Кипър за смелостта срещу "Хизбула"

10437
Американският еврейски конгрес благодари на България и Кипър за смелостта срещу "Хизбула"

Американският еврейски конгрес приветства ЕС за решението на външните министри да включат военното крило на ливанската шиитска група „Хизбула” в европейския списък на терористичните организации, предаде „Хералд онлайн”.

„Решението на ЕС е важна стъпка към признаването на истинската същност на „Хизбула”, заяви директорът на Конгреса Дейвид Харис.

Европейският еврейски конгрес приветства решението на ЕС за "Хизбула"

Европейският еврейски конгрес приветства решението на ЕС да включи в черния си списък военното крило на ливанското движение „Хизб...

„Въпреки че Американският еврейски конгрес, по подобие на американското, канадското и холандското правителство, разглежда „Хизбула” като една организация, ние все пак приветстваме решението за военното крило на групата, което хвърля светлина върху терористичната дейност на ливанското движение. Искаме да благодарим особено много на Великобритания за нейното лидерство, на Холандия за нейната последователна позиция и на България и Кипър за куража и принципността, които те показаха през последните 12 месеца в противопоставянето си на „Хизбула”, заяви още Харис.

ЕС днес реши да включи военното крило на ливанското движение „Хизбула” в списъка на терористичните организации. Поставянето в черния списък означава налагане на забрана за издаване на визи на членове на военното крило и замразяване на активи на организации, свързани с групата, пише в. „Вашингтон пост”.

Изпълнението на решението обаче вероятно ще бъде усложнено, тъй като първо трябва да се установят връзките между различните крила на „Хизбула” и да се види кои са членовете на военното крило на групата, коментира изданието.

Израел приветства решението на ЕС. През 2006 година еврейската страна проведе едномесечна война с „Хизбула” и не е склонна да различава групите в структурата на движението. Освен това Тел Авив обвинява движението за терористични актове срещу еврейски и израелски цели по целия свят.

Борисов: Европа е солидарна с България, решена е да се противпостави на всяка форма на тероризъм

„Решението на ЕС да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористичните организации показва, че Европа е не с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com