Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън даде надежда на Украйна за повече системи "Patriot" от съюзниците

14 юни 2024, 01:01 часа • 3153 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън даде надежда на Украйна в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-7, че скоро ще може да засили противовъздушната си отбрана с допълнителни системи "Пейтриът" от чужбина, предаде ДПА. На пресконференцията си с украинския президент Володимир Зеленски в Италия той обяви, че пет страни вече са поели ангажимент за доставка на батареи "Patriot" и други системи за противовъздушна отбрана.

Още: Кошмарът за руските военни самолети: Повече за "Пейтриът" и успехите ѝ в Украйна (ВИДЕО)

САЩ са уведомили също така държавите, на които са обещали такива системи, че те все още трябва да чакат. "Всичко, с което разполагаме, ще отиде в Украйна, докато не бъдат удовлетворени нейните нужди", каза президентът на САЩ. След това САЩ ще изпълнят ангажиментите, които са поели и към други държави, увери той.

Още: САЩ дават още Patriot на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че партньорите им са знаели, че Украйна се нуждае от поне седем такива системи. Той заяви, че възможността за получаване на пет от тях е била обсъдена и "партньорите работят по нея".

Още: Оръжие за Украйна: Важна новина за F-16 от НАТО, обещания от САЩ, Полша не дава Patriot

Ракетната система за противовъздушна отбрана "Patriot" е една от най-модерните в света. Тя може да се използва срещу вражески самолети, балистични и крилати ракети.

Вашингтон подкрепя удари на територията на Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес, че САЩ продължават да не подкрепят използването от Украйна на оръжия с голям обсег на територията на Русия, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Байдън е заявил това дори след като неотдавна позволи на Киев да извършва ограничени нападения с оръжия с малък обсег на действие точно от другата страна на руската граница.

Още: Нидерландия дава на Украйна милиони за дронове, ще окомплектова батарея Patriot

"Има голям смисъл Украйна да може да поразява или да се сражава срещу това, което преминава през тази граница. Що се отнася до оръжията с голям обсег... ние не сме променили позицията си по отношение на това", каза Байдън, цитиран от БТА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес