Атомната енергетика ще спести на Турция 7,2 млрд долара за газ

6430
Атомната енергетика ще спести на Турция 7,2 млрд долара за газ

Турция възнамерява да намали ежегодните се разходи за покупката на газ със 7,2 милиарда долара, след като планираните атомни централи започнат да работят през следващото десетилетие, съобщава Анадолската агенция, предаде БГНЕС.

"Нашите нужди от енергия ще се удвоят през следващото десетилетие. В момента ние покриваме 72% от нашите енергийни нужди за сметка на вноса, но ще намалил с една трета вноса на природен газ, след като нашите АЕЦ заработят. Така ще икономисаме 7,2 милиарда долара", заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Енергийното потребление на страната се удвои през последното десетилетие. То се увеличи от 130 милиарда киловатчаса до 240 милиарда.

Ядрената енергийна програма на Турция е една от основите на дългосрочната стратегия за енергийна независимост на страната. Турция възнамерява да създаде собствена ядрено промишленост през следващите 10 години, защото иска да намали вноса на скъпия петрол и газ.

Не изключвам да построим сами третата си атомна централа. Вече започнахме подготовката на инженери и други специалисти, заяви Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com