Австралия призова за по-близки отношения САЩ - Китай

5615
Австралия призова за по-близки отношения САЩ - Китай

Австралия изрази оптимизъм, че в близките десетилетия Китай ще се наложи като световна сила. Но побърза да подчертае, че близките и мирни отношения на Пекин с Вашингтон ще имат ключово значение за регионалната стабилност, предаде БГНЕС.

Министърът на отбраната Стивън Смит обяви, че САЩ, Китай и Индия ще бъдат "трите световни сили" през втората половина на века и отбеляза, че Канбера иска от Пекин да играе "пълна и конструктивна роля" в региона.

"Аз, както и правителството, сме убедени, че Китай ще се наложи като такъв", заяви министърът по време на събитие в Сидни.

"Настроени сме оптимистично, но смятаме, че е от ключово значение Китай и Съединените щати да поддържат дълбоко ниво на ангажираност. Предизвикателството днес е да избягват стратегическите надпревари помежду им", допълни австралиецът.

Смит също наблегна, че няма никакви заплахи за все по-близките отношения на Австралия с Китай и за военния съюз на страната със САЩ.

"Две велики сили не могат да бъдат разделяни от държава с население под 25 млн. души. Но позитивните им и конструктивни взаимоотношения ще бъдат от ключово значение за стабилността и сигурността през този век", подчерта той.

Редактор: Яна Баярова

В Австралия два кита се блъснаха във ферибот

В залива на Сидни два гърбати кита - родител и дете, са се блъснали във ферибот и са били ранени, съобщи местната телевизия. Според и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com