Азербайджан спря газа за Гърция и Турция, Иран намали доставките

5320
Азербайджан спря газа за Гърция и Турция, Иран намали доставките

Техническа повреда в газопровода, пренасящ природен газ от Азербайджан към Турция, е причинила прекъсване в газоподаването, съобщи турската частна телевизия НТВ, като се позова на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Поради повредата е прекъснато газоподаването и за Гърция.

Внасяният от Азербайджан газ осигурява около 20 на сто от потреблението на Турция. Заради спукана помпа пък е намалено количеството на доставяния от Иран газ. Вместо по 40 млн. куб. м в момента се подават около 6-7 млн. куб.м. газ.

Бизнесът: Има опасност кризата с доставките на природен газ да се повтори!

Ако не бъдат взети своевременни мерки, съществува реална опасност кризата с доставките на природен газ да се повтори. Това се посочва в...

"Азербайджанската платформа не може да подава газ. Почти с една седма е спаднало количеството на газа, подаван от Азербайджан и Иран", каза министърът. "От Баку обещаха, че в кратък срок ще отстранят повредата", добави той.

Според Йълдъз засега потреблението на газ за домакински нужди не е застрашено. Няма проблеми в доставките на газ от Украйна, които се подават редовно, каза още той.

Йълдъз съобщи, че Турция води разговори с Алжир и Нигерия, откъдето също купува втечнен природен газ. Дневното потребление от природен газ в Турция е 192 млн. куб.м. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com