Бесарабските българи в безизходица

18204
Бесарабските българи в безизходица

Заради ликвидирането на селата в Бесарабия, днес сме свидетели на втора миграция по целия свят, 200 години след като тук са дошли преселниците от България. Това каза Александър Гарановски, председател на Район Тараклия в Молдова, предаде Фокус.

По тази причина жителите на населения предимно с българи район Тараклия в Молдова настояват районът да бъде изключен от проекта за оптимизация на училищната мрежа в Тараклия, да бъдат запазени училищата в селата, да бъдат финансирани часовете по български език.

Още едно българско училище отвори врати на Острова

Училище ”Д-р Петър Берон” бе открито от негово превъзходителство г-н Любомир Кючуков, посланикът ни във Великобритания, пре...

Какво се получава - след 200 години пак втора миграция - от Бесарабия в целия свят – Европа, Германия, Испания, Португалия, Русия, Украйна. Днес в Русия, в Ростовската област, Геленджик, Сочи, има цели поселения с българи, произлезли от Молдова – каза Гарановски.

„Ще ви кажа нещо интересно: От село Вали Пержа миналата година събраха един клас български деца в руското училище, и 11 души - в молдовското училище. А в Сочи, от младите хора от това село, които са отишли да работят като строители, са събрали два пълни класа”, даде пример той.

„Преди 200 години нашите предци са се преселили, а сега нашите младежи са принудени да напускат. Но не заминават както тогава нашите предци от България - три-четири поколения на една каруца, а напускат младите хора. Това не можем да не го забелязваме и да не го усещаме – не ни стига работна ръка, 22% от земята не се обработва, предприятията стоят. Това не може да не ни безпокои”, каза Гарановски.

По думите му град Тараклия, основан преди почти 200 години, днес намалява с около 600 души всяка година. „За 30 - 35 години Тараклия няма да я има, а някои от селата – още по-скоро. Ние също следим статистиката, радваме се на всяко едно дете, което се е родило. В село Вали Пержа кметът каза: от Нова година до днес са родени 4 деца, а умряха 27 души. Така че - в селата трябва да има училища, да учат децата на място, и да знаят хората, че ако има училища, детски градини, кметства, значи ще има и село, ще има хора, младеж”, каза Гарановски.

В украинско селце вдигат паметник на хан Кубрат

В село Малая Перешчепина в украинската Полтавска област ще бъде издигнат паметник на българския хан Кубрат, предаде украинската информа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com