Безпрецедентно: Георге Иванов отмени срещата в Охрид

18614
Безпрецедентно: Георге Иванов отмени срещата в Охрид

Македонският президент Георге Иванов направи политически ход без прецедент – отмени срещата на лидерите на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), което се случва за първи път, откакто е формирана инициативата през 1996 г., пише днес македонският ”Утрински весник”.

Изданието посочва, че с това Иванов е сложил край на заплахите от останалите страни от региона, които търсели причини да не идват в Охрид. На специална пресконференция Иванов заяви, че държавният интерес и достойнството на Македония са го задължили да вземе подобно решение.

„За съжаление старите балкански предразсъдъци и комплекси оживяха преди срещата. Няма да позволя на гърба на Македония да се пречупват старите балкански предразсъдъци”, заяви Иванов.

По-рано стана ясно, че президентът на Албания Буяр Нишани няма да участва в срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която трябваше да състои на 1 и 2 юни в Охрид. Причината е, че президентката на Косово Атифете Яхяга не е поканена да участва в срещата.

Оставането на Косово извън срещата на върха е резултат от натиск от страна на Сърбия, което е в противоречие с подписаните договори между Косово и Сърбия и по-конкретно се нарушава член 14 от договора между премиерите Хашим Тачи и Ивица Дачич, подписан в Брюксел на 19 април 2013 г., се казва в съобщение на кабинета на албанския президент, пише "Дневник".

Преди това и председателката на албанския парламент Йозефина Топали и ръководителят на албанската дипломация Алдо Бумчи бойкотираха срещите с техните колеги в Охрид.

Косовският външен министър Енвер Ходжай заяви, че липсата на покана към Яхяга представлява "реална тревога за отношенията между Косово и Македония". Това е факт против духа за регионално сътрудничество и е антиевропейско отношение на Македония към Косово, заяви Ходжай.

В Македония се жалват от българо-гръцки съюз срещу Скопие

Положителната и градивната политика е труден процес - поне на Балканския полуостров. Примерът е очевиден - последните изявления за евен...

Косовският премиер Хашим Тачи пък отправи послание към Македония да превъзмогне "предразсъдъците от миналото за албанците в региона".

Македонското издание МКД съобщи, че освен Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния и Гърция също са били против участието на Косово в президентската среща.

"Смятахме, че на тази среща за първи път на една маса ще седнат сръбският и хърватският президент (Томислав Николич и Иво Йосипович), както и сръбският и косовският президент. Въпреки нашите усилия не успяхме да реализираме тази част от нашия план”, заявили от кабинета на македонския държавен глава Георге Иванов.

Изданието посочва, че в опитите за участието на Косово са се включили и Брюксел и Вашингтон, но против била не само Сърбия, а и Босна и Херцеговина, Румъния и Гърция. Срещата в Охрид е в рамките на македонското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com