Близкият изток е на границата на войната

10175
Близкият изток е на границата на войната

Близкият изток е на границата на пълномащабна война. След въздушните удари на Израел по предградия на Дамаск Сирия е набелязала цели на територията на противника, по които незабавно ще бъдат изпращани ракети, ако Тел Авив отново приложи сила. Сирийската войска е получила заповед да реагира мигновено, без да чака заповеди. Това означава, че най-малката провокация може да доведе до глобален взрив, пише Vesti.ru.

Новите ракети Spike, изстреляни от израелски самолети по предградията на Дамаск, станаха най-мощната чуждестранна агресия за две години сирийски конфликт. В отговор Генщабът на арабската република заповядал да се разгърнат ракетни установки към еврейската държава. Сирийските власти предупреждават Израел и САЩ, че следващата атака ще отприщи истинска война.

Сирия насочи ракети срещу Израел

Сирийските военни са получили нареждане да разгърнат ракетни комплекси в посока към Израел, предаде ливанската телевизия „Ал Маяд...

„Израелските нашественици предприеха възмутителен и неприкрит акт на агресия към Сирия. Сирийската армия има законно право и основание за защита на своята страна и своя народ от враждебни действия от страна на други държави”, заяви в неделя сирийският министър на информацията Омран аз-Зоуби.

В очакване на сирийския отговор на Голанските възвишения са разгърнати батареи за противовъздушна отбрана „Железен купол”, небето над северните райони на Израел е затворено за граждански самолети. „Сега Сирия не може и няма да поиска да започне пълномащабни военни действия, без да си подсигури подкрепата на Иран и „Хизбула”. Иран не е готов за война, а без него Асад няма никакъв шанс”, каза завеждащият катедрата по източни изследвания към университета в Тел Авив Еял Зисер.

В Дамаск настояват, че „от ракетната атака най-силно е пострадало мирното население”. Кадрите от Джамрая, бомбардирания военен изследователски център, вече се оценяват като отказ на Израел от неутралитет. Самата страна се нарича негласен щаб на антисирийската коалиция. В Дамаск помнят, че парите, оръжието и наемниците за подпомагане на бунтовниците не могат да попаднат в Сирия без знанието на Израел и САЩ.

„Външната опозиция се намира извън Сирия, тя няма влияние вътре, затова се обръща за помощ към Запада. Опората им са тези, които никога не са били наши приятели: САЩ, Франция, Турция, Катар и Саудитска Арабия; тези, които изхождат от своите користни интереси”, смята Ахмед Ал Исрауи, член на Изпълнителното бюро на сирийския национален комитет за демократични промени.

Така или иначе, никой не крие, че Катар и Саудитска Арабия са основни спонсори на сирийската опозиция. Те оказват и пряка финансова помощ, и подготвят бойци. Вестник „Ад Дияр” съобщава, че на срещата на шефовете на разузнаването на Израел, Катар и Саудитска Арабия дори е обсъждан план за физическото унищожение на лидера Башар Асад. Обявявайки отказ за вкарване на войска в Сирия, Съединените щати всъщност подкрепят правото на съюзниците за подобни превантивни удари.

ООН: Сирийските бунтовници са използвали химическо оръжие

Сирийските бунтовници са използвали газ зарин, заяви Карла дел Понте, член на Разследващата комисия на ООН за нарушенията на човешките ...

„Израел с право се защитава от терористични заплахи, идващи от територията на съседни страни. Израел се намира на преден план и му се налага да се пази от Сирия и Ливан”, заяви шефът на Белия дом Барак Обама.

В самата Сирия конфронтацията е достигнала нов етап. В сблъсъци между войските на Асад и бунтовниците се използва химическо оръжие, по-точно зарин. До този извод е стигнала комисията на ООН, изследвайки образци от почва, взети в района на град Хан ал Асал.

„По-скоро това е бил нервнопаралитичен газ. Нашето разследване стигна до извода, че са го използвали бунтовниците. Нямаме данни, че правителствените сили са използвали химическо оръжие”, каза членът на специалната комисия на ООН по разследване на нарушаването на човешки права Карла дел Понте.

Израелската атака и последващата реакция може да се окажат опитен балон преди пълномащабна инвазия в Сирия. С официално изявление излезе руското външно министерство.

„Предизвикват сериозна загриженост признаците за подготовка на световното обществено мнение за възможността за военна намеса в продължителния вътрешен конфликт в Сирия. Ние уточняваме и анализираме всички обстоятелства, свързани с предизвикващите особена тревога съобщения за нанесени от Израел въздушни удари по обекти в предградията на Дамаск”, заяви Александър Лукашевич, официален представител на руското външно министерство.

ЕС предупреди за опасност от разпространяване на сирийския конфликт

Властите в Европейския съюз изразиха „сериозна загриженост” след нанесените от Израел въздушни удари по цели в Сирия и пред...

В ООН и Лигата на арабските държави засега се въздържат от изявления. Там призовават Сирия и Израел да проявят сдържаност и да спрат ескалацията на конфликта.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com