Черна гора се присъединява към "Южен поток"

5209
Черна гора се присъединява към "Южен поток"

„Газпром” и Черна гора взеха решение за разработването на технико-икономическо обоснование за строителството на участък от газопровода "Южен поток" на територията на страната, съобщава РИА Новости, цитирайки съобщение на руския газов холдинг.

„Страните обсъдиха техническите възможности и перспективите за присъединяването на Черна Гора към проекта „Южен поток”, интерес за което страната заяви в края на миналата година. Взето е решение за разработването на технико-икономическо обоснование за строителството на участък от газопровода в Черна гора в рамките на проекта „Южен поток”, се казва в съобщението на компанията.

Черна гора заяви интерес към проекта през октомври миналата година, но формата на възможното й участие не бе уточнена.

Планира се графикът на строителството на газопровода „Южен поток” да бъде представен на Съвета на директорите на оператора на проекта „South Stream Transport AG”, а самото строителство да започне още през декември 2012 г., а не през 2013, както се планираше по-рано. На 30 декември руският премиер Владимир Путин препоръча реализацията на проекта да бъде ускорена, а строителството на газопровода да започне още през 2012 г.

На 28 декември Турция издаде окончателно разрешение за прокарване на „Южен поток” през турски води, премахвайки последното препятствие пред проекта.

Проектът „Южен поток” се реализира с цел диверсифициране на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители. За реализацията на сухопътната част на проекта Русия подписа междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария Гърция, Хърватия и Австрия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com