Дачич: Сърбия е изправена пред "дългова криза и робство"

5416
Дачич: Сърбия е изправена пред "дългова криза и робство"

Сърбия е изправена пред опасността от дългова криза и дългово робство, както и невъзможността да изплаща пенсиите и държавата да функционира нормално, предаде БГНЕС.

Това признание направи сръбският премиер Ивица Дачич, който е и министър на вътрешните работи. "Поради тази причина през следващата седмица правителството ще предложи антикризисни мерки, които ще имат за цел спестяване на един милиард евро. Нашите преценки са, че дългът на Сърбия е 50% от БВП и че може да достигне до 60 на сто. Мерките ще имат за цел да се балансира бюджета. Ще бъдат приети десетина закона, които ще трябва да доведат до намаляване на държавните разходи, да предотвратят рецесията и спад на БВП и промишленото производство", каза Дачич след заседанието на Републиканския щаб за извънредни ситуации.

Според сръбския премиер "страната има нужда от няколко милиарда евро и поради тази причина трябва да се преговаря с Международния валутен фонд /МВФ/, с Русия, Китай, Азербайджан, Швейцария и с всички, които имат интерес да отпуснат средства".

"Сърбия има най-нестабилната валута в региона, най-ниските заплати, а положението ни не може да се сравнява дори с държавите от региона". Ивица Дачич смята, че "предложените мерки ще имат за цел да спрат кървенето и да предотвратят банкрута, но той е убеден, че са необходими и други, дългосрочни мерки за възстановяването на стопанството".

Редактор: Яна Баярова

Нилска треска в Сърбия, двайсет заразени и един починал

Една жена почина в Сърбия от вируса на нилската треска, а други 20 души са заразени с вируса, съобщи болничен източник. "Наличието на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com