Десетки хиляди "мъртви души" получавали пенсии и помощи в Гърция

5324
Десетки хиляди "мъртви души" получавали пенсии и помощи в Гърция

Десетки хиляди „мъртви души” в Гърция са получавали пенсии и помощи за инвалиди и социални асистенти. Това разкри здравното министерство в южната ни съседка, пише Новинар.

Разследване на властите установило, че много от имената са фалшиви, а някои от тях са на вече починали хора. До разкритието се стигнало след пререгистрация на 240 000 гърци в социалното министерство, когато 15 процента от хората въобще не се явили.

Държавата ще прекрати плащанията към „мъртвите души”, като ще спести от това около 111 милиона евро месечно. Предполага се, че държавният бюджет е бил източван от роднините на вече починалите инвалиди, които са получавали техните пенсии.

Някои от хората пък са нямали увреждания и са получавали пенсия с фалшиви документи. Властите ще се обърнат към прокуратурата, която ще започне разследване на всички случаи на незаконно получавани помощи.

Към днешна дата в Гърция има 17 хил. инвалиди първа група и хора, получаващи детски. Около 10 хил. от тях обаче не са могли да покажат децата, за които вземат помощи. Властите проучват също дали законно са получавали помощи и над 2000 слепи и 1500 инвалиди с психични отклонения. Само в една област - Пиерия - има регистрирани 590 слепи, но от тях едва 270 се явили, за да потвърдят инвалидността си. С масовите измами, източвали здравната каса в продължение на години, ще се занимае гръцката прокуратура.

Експертите на ЕК може да останат в Гърция още 2 години

Експертите на Европейската комисия, които трябва да помогнат на Гърция да приложи необходимите реформи, за да повиши икономическата си ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com