Джоли разкритикува Съвета за сигурност

8821
Джоли разкритикува Съвета за сигурност

Холивудската звезда Анджелина Джоли отправи остра критика към страните, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН за това, че не предприемат действия срещу изнасилванията по време на военни действия както в Сирия, така и при други конфликти по света, предаде БГНЕС.

Посланиците на Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция изслушаха обвиненията на Джоли срещу тях за провала им да се захванат сериозно с проблемите на стотиците хиляди жертви на сексуални посегателства по време на конфликти. Срещата беше организирана от посланика на Великобритания, тъй като тази страна е начело на висшия орган на световната организация през юни. Джоли отправи апела си към висшите дипломати, след като посети бежански лагери в Йордания миналата седмица. Тя разказа за срещите си с жени, които са били изнасилени в Сирия, но не смеят да кажат имената си поради страха, че ще бъдат убити.

"Зная, че пред Съвета за сигурност стоят много трудни за разрешаване проблеми, по които не е лесно да бъде постигнато съгласие, но сексуалното насилие по време на конфликти не трябва да е един от тях", подчертала актрисата. "Ако Съветът за сигурност превърне в свой приоритет за разрешаване изнасилването и сексуалното насилие по време на конфликти, ще бъде постигнат напредък. Ако не го сторите, този ужас ще продължи. Моля ви, не забравяйте за този проблем, когато напуснете тази зала", казала Джоли.

Съветът за сигурност е приел резолюция, осъждаща сексуалното насилие, извършвано по време на конфликти. Британският външен министър Уилиам Хейг заяви, че ще организира нова среща по този въпрос в рамките на Общото събрание на ООН през септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com