"Дневник": Правото на вето - средство за изнудване на София?

6592
"Дневник": Правото на вето - средство за изнудване на София?
"Става дума за нова Гърция в ЕС", смятат в Македония

Българският вицепрезидент Маргарита Попова преди няколко дни от Босилеград заплаши, че Сърбия няма да стане член на ЕС, ако не реши въпроса с българското малцинство, пише днес македонският вестник “Дневник”. Попова е изтъкнала, че България ще се възползва от правото си на вето, за да подсигури зачитане на правата на българите в Сърбия. Изданието посочва, че Попова след като встъпила в длъжност от януари тази година, редица пъти е говорила за нова политика към българите, които живеят в чужбина.

„Става ли дума за нова Гърция в ЕС, която заплашва с вето, в случая Сърбия, въпреки че по-рано български политици не се въздържаха и със заплахи към Македония”, пита изданието. Според бившия македонски външен министър Слободан Чашуле България се превръща в Гърция при това по неприличен начин.

За сърбите сме "мелези", а ги пускаме в ЕС!

Actualno.com винаги е предоставяло трибуна за изразяване и споделяне на мнение на своите читатели. До редакцията ни беше изпратен комен...

„България обаче трудно ще може да прокара тази политика. Не признава македонското малцинство, но не може да не зачита всички. Преди да започне да гледа в чуждия двор, София ще трябва да погледне в своя”, заявил Чашуле. Според него прецедентът с подобни заплахи принадлежи на Гърция, която въпреки че има дефицит на честност и пари, е засрамила ЕС с това, че нейният прецедент се ползва и от други страни-членки. Той е изтъкнал, че подобни заплахи са използвали и Словения, Унгария, Румъния и България.

„В случая България злоупотребява с гръцкия прецедент, който е наложен като правило”, заявил Чашуле.

Вестникът коментира, че някои медии в България са цитирали изявлението на вицепрезидента, с коментар „Попова излага Борисов”. От българското МВнР са заявили, че няма официална промяна на позицията на България към Сърбия. Неназовани източници споделили, че най-вероятно става дума за лична позиция на Попова, а не на България и на институциите. Чашуле е коментирал обаче, че всяко изявление на политик е официално, ако държавата не се разграничи от него.

„Премиерът трябва да направи изявление, че се разграничава от нейната позиция”, заявил Чашуле.

В Белград ни обвиняват в българизация и кражба на граждани

Чрез много кратка процедура сърбите за едно денонощие стават българи. За четири години това са направили над 2000 сърби. Това се казва ...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com