ЕБВР: Нулев икономически растеж в еврозоната догодина

9613
ЕБВР: Нулев икономически растеж в еврозоната догодина

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) занижи очакванията си за икономическия растеж в Централна и Източна Европа заради кризата в еврозоната. Балтийските държави и страните от Централна и Югоизточна Европа са силно свързани с държавите от еврозоната, затова и икономиките им се влошават на фона на свиващия се износ, смятат експертите. Свива се и кредитирането в страните от региона заради намаляването на обемите на външното финансиране и продължаващото теглене на ликвидност от клоновете на чуждите банки в тези държави, предаде БЛИЦ.

Конкретно за България ЕБВР не е променила прогнозите си и очаква през настоящата година брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 1,2%, а догодина – с 1,7%.

Дания заплаши да наложи вето на бюджета на ЕС

Дания е готова да наложи вето на проектобюджета за 2014 - 2020 г. на ЕС, ако не получи отстъпка за вноската си, съобщи датската преми...

Средно за региона на Балканите обаче икономическият растеж се очаква тази година да бъде 0,4%, докато предишната прогноза беше за ръст от 0,7%, след като през 2011 г. бе отчетено повишение от 2,2%.

За източноевропейските страни и държавите от региона на Кавказ се очаква растежът тази година да е средно 2,4% при по-ранна прогноза за повишение на БВП от 3%.

Средното увеличение на БВП на тези държави за 2011 г. е било 4,2%.

Изключение са Турция и Русия, за които очакванията за икономически растеж са повишени до 3% и 3,2% от съответно 2,7% и 3,1%.

Великобритания излезе от рецесията

Великобритания изпълзя от най-продължителната си двойна рецесия от началото на 50-те години, след като икономиката й се върна към рас...

Според банката, кризата в еврозоната ще продължи да оказва негативно влияние върху държавите от региона и може да се очаква и по-силно свиване на икономиките, ако ситуацията в европейския валутен блок се влоши.

ЕБВР подчертава, че прогнозите са правени при базов сценарий, според който през 2012 г. еврозоната е обхваната от лека рецесия, а през 2013 г. регистрира нулев растеж. Ако този базов сценарий не се реализира и ситуацията в еврозоната се влоши, от това тежко ще пострадат икономиките от региона на Централна и Източна Европа.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com