ЕК и Германия в спор заради Шенген

3531
ЕК и Германия в спор заради Шенген

Европейската комисия и Германия са в конфликт зареди плановете за разширяване на Шенгенско споразумение, съобщава радио Гласът на Америка.

България и Румъния поискаха да се присъединят към споразумението, спечелвайки си подкрепата на Австрия. Но Германия заплаши да наложи вето на споразумението заради опасения, че членовете на ромските общности от България и Румъния ще залеят Германия и ще злоупотребяват с нейната система за социални помощи. В основното училище Риксдорф програмата за ваксинация е отворена за всички, но представителката на местните власти Франциска Джифей казва, че тя е насочена към ромските деца, които наскоро са пристигнали в Германия и никога не са били ваксинирани.

"Еврообзървър": Обвинете румънците за проблемите в Европа!

"Тези проклети румънци. И българи. Нападат нашите страни, злоупотребяват с нашите социални системи, крадат нашите работни места, вероят...

"Имаме почти 100 деца и ще продължим дейността по ваксинирането на много от тях. Родителите много искат да направят това, те идват тук, получават съвети и децата получават тази нормална, основна ваксинация, която обикновено малките бебета биха получили", допълни Джифей. Около 93% от учениците в училището са от семейство на имигранти, като повечето от тях говорят турски, арабски или полски у дома. Нови в тази смесица са младежите от България и Румъния. Около 800 от тях сега са част от ученическото население на квартала, което е растеж с 30% спрямо миналата учебна година. Учителите тук казват, че не питат децата дали са роми, но някои от родителите доброволно са дали тази информация, докато други се притесняват да говорят за това заради страх от дискриминация.

И техните страхове може би са оправдани. Макар училищните власти да приемат децата, Джифей заяви, че някои местни жители са реагирали гневно. Тя посочи, че след като програмата за ваксинация е била публично обявена, местните жители са й изпратили критични писма, в които я обвиняват, че прахосва парите на данъкоплатците. Те искат от нея да не помага на ромските деца с надеждата тези семейства да напуснат Берлин. Но Джифей казва, че тези семейства идват в града за по-добър живот и тяхно право е да направят това като граждани на ЕС.

Гласовете срещу ромите вероятно вземат за пример германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, член на консервативната правителствена коалиция на Ангела Меркел. Германски вестници го обвиниха, че смесва проблема с разширяването на 26-членното Шенгенско пространство с легалната имиграция на граждани на ЕС от Румъния и България. Кордула Симон отговаря за връзките на Берлин с ЕС. Той казва, че консервативните партии в Германия опитват да отбележат политически точки с ромския проблем преди изборите по-късно тази година. "Тази година ще изберем ново федерално правителство. Това е политически въпрос. Ако питате обикновените избиратели от Дуисбург, Дортмунд и берлинския квартал Нойкьолн, те ще изкажат друго мнение – че можем да работим с хората", казва Симон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com