ЕК към Сърбия: Газите правата без парад

7960
ЕК към Сърбия: Газите правата без парад

Европейската комисия (ЕК) извести Сърбия, че решението й да наложи забрана на гей парада в Белград противоречи на основните човешки права, защитавани от Европейския съюз (ЕС), предаде БГНЕС.

Сръбският премиер Ивица Дачич вчера обяви, че прайдът няма да се състои за втора поредна година. Той посочи още, че решението му е продиктувано от опасенията за сигурността на участниците в шествието, които бяха заплашени от крайни националисти. Събитието бе осъдено и от влиятелната Сръбска православна църква, която го нарече "парад на срама".

"Отбелязваме със съжаление решението на сръбските власти да забранят гей парада за втора поредна година", съобщи Петер Стано – говорител на еврокомисаря по разширението Щефан Фюле.

Комисарят е "ангажиран да иска от страните-кандидати за членство да спазват напълно основните човешки права и ценности". Това означава, че дискриминацията въз основа на сексуална ориентация е неприемлива, допълни той.

Редактор: Десислава Ушатова

Сърбите твърди: Без гей-парад в Белград

В сръбската столица, както и миналата година, бе забранено провеждането на гей-парада Belgrade Pride. "Считаме, че в настоящия момен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com