Русия блокира отново - не осъжда сирийския удар в Турция

9766
Русия блокира отново - не осъжда сирийския удар в Турция

Русия е блокирала проектозаявление на ООН, осъждащо сирийския обстрел на турска територия, заявиха дипломати. Проектът се очакваше да бъде одобрен по процедура на мълчаливо съгласие – текстът да бъде смятан за приет, ако никоя страна не предяви възражения. Русия обаче наруши мълчанието, заяви британският посланик Марк Лайъл Грант пред репортери. Проектът е бил върнат за консултации, предаде АФП.

Британският посланик уточни, че заявлението е осъждало строго сирийския удар срещу Турция, като предупреждава, че обстрелът представлява сериозна заплаха за международния мир и сигурност.

Турция даде "зелена светлина" за военни операции в Сирия

Турският парламент прие предложение на ислямисткото консервативно правителство на премиера Реджеп Ердоган да разреши на армията да из...

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано призова Съвета за сигурност да предприеме премерен подход, базиран на факти.

Турският парламент разреши евентуалното провеждане на военни операции извън територията на Турция, след като по-рано армията на страната обстрелва цели в Сирия в отговор на вчерашната експлозия на сирийски снаряд, при която загинаха петима турски цивилни, предаде радио „Гласът на Америка”.

Вицепремиерът Бешир Аталай посочи, че мандатът, който е за срок от една година, не е обявяване на война, а трябва да има „възпиращ ефект” върху агресивните действия от страна на Сирия.

Аталай заяви, че правителството работи заедно с международната общност за своя отговор на сирийския артилерийски обстрел. Турският вицепремиер каза, че Сирия е поела отговорността и официално се е извинила за смъртта на турските граждани и е уверила ООН, че „подобен инцидент няма да се случи отново”.

НАТО: Атаката срещу Турция е атака срещу всички ни

Съветът на НАТО смята, че инцидентът на турско-сирийската граница е заплаха за сигурността на целия Северноатлантически алианс, съобщи ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com