Еквадор вероятно ще даде убежище на Едуард Сноудън

12084
Еквадор вероятно ще даде убежище на Едуард Сноудън

Едуард Сноудън, издирван с всички сили от американските власти заради разкриването на взривоопасна информация за масово електронно наблюдение на комуникациите в САЩ и по света от специалните служби, пристигна в неделя в Москва от Хонконг. Той поиска политическо убежище в Еквадор, предаде БГНЕС.

В Съединените щати, където правосъдието го обвинява в шпионаж, анулираха паспорта му и опитват да попречат по всички канали на придвижването на бившия служител на ЦРУ и консултант на Агенцията за национална сигурност към друга страна. Засега обаче Сноудън изглежда се изплъзна.

На Сноудън "не трябва да бъде разрешено да продължи да пътува", каза говорител на Държавния департамент, който придружава в Индия държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Сноудън обаче не се вълнува, че паспортът му е невалиден и изглежда прекарва нощта в транзитната зона на летище в Москва. Според руски източник в полицията, цитиран от агенция Интерфакс, той може да продължи с издаден нов документ за самоличност от друга страна, възможно и Еквадор.

"Правителството на Еквадор е получило молба за убежище от Едуард Сноудън", заяви еквадорският външен министър Рикардо Патиньо в "Туитър" от Виетнам. Той трябва да даде пресконференция в понеделник.

Едуард Сноудън очевидно е подал молба за убежище от руската столица, където според потвърдена информация, той пристигна с полет на руската авиокомпания "Аерофлот" от Хонконг.

След като напусна дома си на Хаваите, той намери убежище в малката автономна китайска територия на 20 май. Точно тогава публикува първата, скандална за специалните служби, информация.

В неделя вечерта Уикилийкс - сайтът, основан от Джулиан Асанж, обяви, че Сноудън е "на път за Република Еквадор по безопасен начин, за да получи убежище".

Около 7 часа българско време Еквадор оповести, че разглежда молбата на Сноудън.

"Той е ескортиран от дипломати и юрисконсулти на Уикилийкс , съобщи организацията в изявление, публикувано в Лондон.

Според руските източници името на Сноудън е в списъка на пътниците за полет на "Аерофлот", който излита в понеделник в 14:05 часа/ московско време/ за Куба. Същите източници заявиха, преди да бъде разкрито искането му за убежище в Еквадор, че пътува за Венецуела.

Еквадор даде убежище и на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж, също издирван от САЩ, заради публикуването през 2010 г. на стотици хиляди поверителни дипломатически документи на САЩ. Асанж от една година не може да напусне посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция и последваща в САЩ.

Американското правосъдие посочи, че ще поиска "адекватно полицейско сътрудничество" от страните, в които Сноудън може да отиде.

"Ловът започна", каза за телевизия Си Би Ес /CBS/ Даян Файнстийн, влиятелната председателка на комисията по разузнаването в Сената на САЩ. Някои сенатори показаха раздразнение заради изплъзването на Сноудън.

Полетът от Хонконг за Москва на "Аерофлот" с Едуард Сноудън кацна в неделя малко след 17:00 часа местно време в Москва на летище Шереметиево.

Сноудън, чието екстрадиране САЩ искаха напразно от Хонконг, не бе видян сред пътниците, които преминаха паспортен контрол на летището. Журналисти на АФП видяха извън терминала дипломатическа кола с флага на Еквадор.

Източник от летището, цитиран от агенция Интерфакс заяви, че американецът е останал в транзитната зона, където има хотел.

Правителството на Хонконг потвърди в неделя отпътуването на американския компютърен специалист.

Обявяването на заминаването на Сноудън за Москва, дори и при условията на транзитен пътник, предизвика сензация и в Русия, чиито отношения със Съединените щати наскоро възобновиха спомени от времето на Студената война. Русия съобщи, че би разгледала искане за политическо убежище от младия американец.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не знае нищо за дестинацията на Едуард Сноудън.

Правителството на Хонгконг оправда със спазване на закона забавянето на разглеждането на искането за арест на Сноудън и искането на САЩ за екстрадицията му.

Според правителството на автономния район документите, предоставени от правителството на САЩ не са били "в пълно съответствие с нормативните изисквания на законодателството на Хонконг".

Поискана била допълнителна информация, но Едуард Сноудън междувременно решил да напусне страната, а липсата на цялата информация не давала "правно основание за предотвратяване на пътуването на Сноудън извън Хонконг", съобщи правителство.

Американското министерство на правосъдието намери това решение за "особено тревожно".

"САЩ са разочаровани и не са съгласни с решението на Хонконг да не уважи искането на САЩ да арестува беглеца", заяви говорител на Министерството на правосъдието.

Противно на това, говорител на правителството на Хонконг каза, че всички разпоредби на Договора за екстрадиция в сила между китайския автономен район и Съединените щати са били изпълнени.

В неделя хонконгският Морнинг пост /Morning Post/ увери, позовавайки се на Сноудън, че американската служба за национална сигурност е проследила включително "милиони СМС –и " изпратени от китайските мобилни мрежи.

Пекин реагира яростно на твърденията. Официалната информационна агенция Синхуа определи САЩ като "най-големия злодей на нашето време" в областта на компютърните атаки.

Китай е "много загрижен" заради кибернетичните атаки на САЩ и "изразява протест към САЩ", заяви китайското външно министерство.

Асандж преговарял за убежище в Исландия на Сноудън

Джулиан Асандж заяви, че е в контакт с представители на Едуард Сноудън, за да му помогне да получи убежище в Исландия, предаде БГНЕС. ...

Обвиненият и в шпионаж Сноудън е заплашен от 30 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com