Френски репортери свидетели на химически атаки в Сирия

7766
Френски репортери свидетели на химически атаки в Сирия

Репортери от френския вестник "Монд" разказват в днешния брой на изданието, че са станали свидетели на атаки на сирийските правителствени войски с химически оръжия срещу бунтовниците в района на Дамаск, предаде БГНЕС.

Вестникът помества обширен репортаж на фотографа Лоран Ван дер Сток, озаглавен "Химическата война в Сирия", в който разказва как е изпитал на собствения си гръб ефекта от тези оръжия на фронта при гр. Хобар на 13 април. Той е видял бойци от въоръжената съпротива да кашлят, повръщат и да дават признаци на задушаване, след което самият той е почувствал същите симптоми, придружени с проблеми със зрението и дишането в продължение на 4 дни.

Според фотографа и журналиста Жан-Филип Реми, които са разговаряли с лекари от болницата "Ал Фатех" в Кфар Батна, медиците заявили, че може би симптомите на въздействието отговарят на невротоксичния химически газ зарин, и помолили да не се споменават имената им.

Ван дер Сток и Реми прекарали по фронтовете в Сирия два месеца и уточняват, че армията на режима разпръсква химически оръжия в малки количества, за да не може да бъде доказана употребата им.

Великобритания засилва напрежението около Сирия

Ако сирийският президент Башар Асад откаже да преговаря конструктивно на предстоящата следващия месец международна конференция за Сирия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com