Великобритания засилва напрежението около Сирия

7195
Великобритания засилва напрежението около Сирия

Ако сирийският президент Башар Асад откаже да преговаря конструктивно на предстоящата следващия месец международна конференция за Сирия, то може да се стигне до напълно непредвидимо развитие на събитията в близкоизточната държава, счита Великобритания.

„Ние трябва ясно да заявим, че ако режимът не подходи сериозно към преговорите, не трябва да се изключват никакви варианти. Също така трябва да убедим опозицията да вземе участие в преговорите с оглед на това, доколко са важни за тях преговорите с режима”, посочи британският външен министър Уилям Хейг пред британските депутати в Камарата на общините. Той отбеляза, че международната общност трябва да осигури всички условия за мирното урегулиране и мирното предаване на властта в Сирия, а също така за подпомагане на обединенията на умерената опозиция.

Русия продаде модерни ракетни установки на Башар Асад

Отдавна е ясно, че евентуална война в Сирия може да има много сериозни последствия в глобален мащаб. Поредно потвърждение на тази теза ...

В тази връзка Хейг подчерта, че Великобритания подкрепя усилията на САЩ и Русия за организирането на международната конференция, а също така дейността на Лахдар Брахими в качеството му на специален пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия.

Хейг обаче коментира и че има все по-убедителни данни за използване на химическо оръжие в Сирия, пише Агенция "Фокус".

"Имаме физиологически образци от Сирия, потвърждаващи използването на зарин, въпреки че по тях не може да се съди за мащаба на тяхното използване”, посочи Хейг пред депутати в Камарата на общините в парламента.

„По всяка вероятност оръжието се използва от сирийския режим, тъй като нямаме никакви доказателства, че то се използва от опозицията”, допълни британският министър.

Франция не желае Иран да участва в решението на казуса Сирия

Категоричен отказ да приеме присъствието на представител на Иран на конференцията за Сирия декларира Франция. Русия, която е партньор н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com