"Фукушима" избухва пак?

7719
"Фукушима" избухва пак?

Един от реакторите на АЕЦ "Фукушима", които пострадаха при голямото земетресение и цунами миналата пролет, отново дава поводи за тревога. Реакторът се загрява и температурата в него е достигнала 82 градуса, съобщава операторът на централата ТЕПКО, цитиран от "Гардиън" и БЛИЦ.
Според ТЕПКО няма данни разтопеното гориво да е достигнало критично състояние. Компанията е увеличила количеството вода, което се впръсква в реактора с цел охлаждане. Към течността е добавен разтвор на борна киселина, който се използва за предотвратяване на верижната ядрена реакция.

Ако информацията, че реакторът е достигнал температура над 80 градуса се потвърди, правителството вероятно ще трябва да оттегли твърдението си отпреди два месеца, че централата е в безопасно състояние, известно като студено изключване.

За студено изключване се говори, когато температурата в реактора се поддържа под 100 градуса и изтичането на радиация е значително отслабено. Тъй като ТЕПКО допуска възможно грешка в измерванията в рамките на 20 градуса, това означава, че температурата в реактор 2 може всъщност да се е повишила над 100 градуса.

Работниците в електроцентралата на могат да направят прецизни измервания, тъй като радиационните нива все още са прекалено високи за влизане в реактора и оглед на състоянието на разтопеното гориво.

Резултатът от това е, че данните от различните измервания силно се различават. Други два термометъра в дъното на реактора са показали температура от 35 градуса, според японски медии.

ТЕПКО не знае каква е причината за покачването на температурата в реактора, но предполага, че става дума или за проблеми с притока на охладителна течност, или за повреден термометър.

"Смятаме, че има вероятност термометърът да показва грешни данни," заявява говорител на компанията, цитиран от "Гардиън".

Миналата седмица компанията бе принудена да увеличи количеството вода, което се впръсква в реактора, след като измервателни уреди показаха, че температурата в него се покачва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com