Христофяс с остра критика срещу Турция

3688
Христофяс с остра критика срещу Турция

Президентът на Кипър Деметрис Христофяс остро разкритикува "неприемливото поведение на съседна Турция, която отказа да признае Република Кипър". Никозия междувременно се готви да поеме на ротационен принцип председателството на ЕС, поемайки щафетата от Дания, предаде БГНЕС.

Деметрис Христофяс се надява Анкара да спази своите ангажименти към ЕС, а Турция заплаши от своя страна, че може да постави под въпрос своите отношения с 27-те еврочленки по време на председателството на Кипър.

Отношението на Турция, което клони към заплахи, не е конструктивно, каза ръководителят на кипърската държава на пресконференция след среща с австрийския президент Хайнц Фишер. Кипърският държавен глава заяви, че целта му, въпреки неприемливото поведение на Турция, е един обединен Кипър. Кипър е разделен на гръцка и турска страна откакто турски военни окупираха през 1974 г. една трета от острова след преврат, целящ присъединяване на острова към Гърция.

Република Кипър не е призната от Турция, която пък от своя страна е единствената държава, признаваща Турска република Северен Кипър. Преговорите между двете страни на острова, които бяха подновени през 2008 г. под егидата на ООН, са в задънена улица.

Редактор: Яна Баярова

Турция започва сондажи за нефт и газ в Северен Кипър

Турската държавна компания "Търкиш петролеум" започна да търси нефт и газ в Северен Кипър, предаде АФП, цитирана от Mediapool. Ще се с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com