И Швейцария вдига данъците за богаташи

13135
И Швейцария вдига данъците за богаташи

Започна гласуването за увеличаване на данъчната тежест върху жилища, закупени от чужди граждани в Швейцария, съобщи The Lokal. Досега тези имоти се облагаха със сума, равна на пет пъти сумата за месечен наем на имота, новото предложение е за седемкратна арендна ставка. Ако документът мине и през второ гласуване, то той ще придобие статута на закон за пет години, предаде БЛИЦ.
Причината за повишението е интересът на богати граждани на съседна Франция, които влагат парите си в недвижимост в Швейцария и планират да се пренесат да живеят в тази държава в близко време.

Както е известно, новият френски президент Франсоа Оланд има намерение да въведе данък върху богатите граждани на Франция от 75% върху доходите.

Според представителя на швейцарската компания за недвижими имоти Sovalco човек с доход от 750 хиляди евро за година ще трябва да плати във Франция данък от 500 хиляди евро, докато за същата сума данъкът в Швейцария е 40 000 евро.

В последните шест месеца от закупени имоти от френски богаташи, в хазната на Швейцария са постъпили 580 милиона евро.

Въпреки че Швейцария е известна от много години като данъчен рай за богатите, изглежда този период е на приключване. Част от политическите партии в страната заявиха, че ще организират референдум за отмяна на ниското данъчно облагане за чужденци, които търсят спасение от налозите в собствената си страна.

Редактор: Яна Баярова

Данъчният оазис Швейцария се превръща в затвор

Векове наред Швейцария поддържаше имиджа на световен трезор. Днес обаче банковата тайна на страната се е превърнала в нарицателно за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com