Иванов: Съседите да не изкривяват добросъседството

19610
Иванов: Съседите да не изкривяват добросъседството

Президентът на Македония Георге Иванов в годишното си обръщение пред депутатите в парламента призова съседните страни да не изкривяват картината на добросъседските отношения, предаде агенция МИА.

„Винаги съм реагирал и ще продължавам да реагирам, когато се посяга по какъвто и да е аспект от нашата идентичност, защото тя е в онези основни категории, за които не може да се прави компромис с никого. Това са неща, за които никой не спори, а и ние не искаме и няма да спорим”, заявил Иванов. Той призовал да се спазва рамката, в която се водят разговорите за името, и до която се отнасят резолюциите на ООН, Временното споразумение и решението на Международния съд в Хага.

Македонците жестове не признават: Победи "гордиот бугарски војник", България скръбна

След като снощи България избра победител в предаването Big Brother All Stars да стане македонецът Никола - Лестер, мнозина видяха в тов...

„Република Македония винаги е вярвала и на практика е прилагала позицията, че диалогът е незаменим, особено за добросъседските отношения, които все пак се двупосочна улица. Ние трябва да си помагаме, а не да си пречим. Блокадите и препятствията са за сметка и на онези, които блокират, а най-голяма жертва е целият регион. Цялостно сме отворени към всички наши съседи. Ще продължаваме да настояваме да развиваме добросъседските отношения. Неприемливи са обвиненията от когото и да било за евентуален иредентизъм и национализъм, който идва от Македония”, заявил Иванов. Той още призовал да не се създава грешна представа за ситуацията на добросъседските отношения в региона.

„Реалната картина е, че македонското общество няма никакъв проблем с нито един съседен народ. През каква изкривена призма трябва да гледаме, за да видим в това реално сътрудничество отсъствие или липса на добросъседски отношения? Страните от нашия регион не могат да си позволят миналото да продължи да им краде настоящето и бъдещето”, подчертал македонският държавен глава.

Той също така изтъкнал, че Македония демонстрира освен на думи, и чрез многобройни инициативи, постоянен и продължителен ангажимент към региона. Сред тях той посочил македонското сътрудничество с ПАСЕ, Диалога между цивилизациите, както и Третата световна конференция на религиите и цивилизациите.

„И тази година към Македония се отправят абсурдни и обидни обвинения от страна на малцината „дежурни” политици от съседните държави”, посочил Иванов.

Унгария призна името на Македония

Унгария днес зае позиция в спора за името между Гърция и Македония, като обяви, че признава името „Република Македония”, пр...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com