Израел и Палестина седнаха на масата за преговори

10585

Израелският министър на правосъдието Ципи Ливни седна до палестинския преговарящ Саеб Еракат на масата в залата на Държавния департамент, където държавният секретар Джон Кери ще даде вечеря след края на дневния пост в свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

При посрещането на гостите си, които пристигнаха в добро настроение, Кери поздрави всички с „изключителния момент”. Американският дипломат и главните преговарящи от израелска и палестинска страна са придружени от свои помощници, сред които е и новият специален пратеник на САЩ за преговорите Мартин Айндик.

Близкоизточните мирни преговори ще бъдат официално подновени във Вашингтон

Близкоизточните мирни преговори, прекратени през септември 2010 г., ще бъдат официално подновени във Вашингтон в понеделник (местно вре...

В понеделник Кери, който успя да поднови директните преговори, призова двете страни за „разумен компромис”.

След повече от 10 години на конфликти и многобройни провали за възстановяване на мирния процес в Близкия изток, Държавният департамент заяви, че преговорите може да продължат „поне 9 месеца”.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства „обещаващия” момент, като предупреди двата лагера, че ще трябва да направят „трудни избори”. „Това е обещаваща стъпка в правилната посока, но предстои тежка работа и взимането на трудни решения”, заяви Обама. „Надявам се, че както израелците, така и палестинците ще пристъпят към тези преговори с искреност, постоянна фокусираност и решимост”, отбеляза той. „САЩ са готови да им окажат помощ в хода на тези преговори, като целта е създаването на две държави, съществуващи една до друга в мир”, подчерта президентът на САЩ.

От своя страна, израелският преговарящ Ципи Ливни заяви, че мирните преговори с палестинците ще бъдат „много сложни”. В същото време тя подчерта, че провеждането им е необходимо заради растящото напрежение в Близкия изток. „Ще бъде много сложно и проблематично”, заяви израелският министър на правосъдието.

Израел и палестинците отново разговарят

Замразени от 2009 година, мирните преговори между Израел и палестинците ще бъдат подновени в понеделник вечерта в САЩ с участието на д...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com