Изследваха метеорита край Челябинск

21834
Изследваха метеорита край Челябинск

Руските учени изследваха отломки от метеорита край Челябинск. Според тях той е от каменен вид. Те решиха да кръстят метеорита на езерото, около което са открили 53 малки частици от него - Чебаркул. Все още обаче никой не може да достигне до самия метеорит вътре във водата. Там той остава под охрана, предаде Стандарт нюз.

"Ние току-що завършихме изследванията и потвърждаваме, че това е каменен метеорит, обикновен хондрит. Открихме всички типични минерали, които присъстват - и металическо желязо и оливин и сулфит. Те имат и кора от разтопяването", каза Виктор Гроховски от Руската академия на науките.

Рекордно много пострадали след руския метеорит

По последни данни близо 1000 души са пострадали след падането на отломки от метеорит в руската Челябинска област, предаде Интерфакс . ...

Според местната полиция около седем отломъка от взривилия се метеорит са се разлетели в различни страни. Един от тях е паднал в езерото, като е образувал дупка в леда с диаметър около осем метра. По краищата на леда са открити и събрани малките парченца от черно твърдо вещество, напомнящи части от скала. Те са с размер 0,5 - 1 сантиметър.

Достъпът за външни лица до мястото на падането е ограничен. От Челябинск идва експедиция от сътрудници на Уралския университет, на които е възложено търсенето. Според Гроховски учените не били допуснати непосредствено до отвора, но е ясно, че метеоритът се намира там.

Руснаците пък вече се готвят да продават парченца от метеорита, показват коментари в социалните мрежи. Според тях дори малки парченца могат да достигнат особено високи цени заради широкото отразяване на явлението и наличието на множество записи на самото падане.

Метеоритът падна край Челябинск миналия петък. 1200 души бяха ранени заради счупените стъкла и от оломки, които предизвика силната взривна вълна. Хоспитализирани бяха над 100 души, а стотици потърсиха медицинаска помощ. В болница все още са около 40 души. В неделя сеизмолозите отчетоха, че е възникнал и трус със сила 4 по скалата на Рихтер заради метеорита. Предварителна оценка на материалните щети сочи 1 милиард рубли, което е близо 49 милиона лева.

20 пъти по-мощен взрив от Хирошима е предизвикал метеоритът над Челябинск

Взривът на метеорита над Челябинск е най-мощният на Земята за последните 100 години, предаде БГНЕС. Мощността на взрива в петък при на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com