Япония - 61 години след въстановяването на суверенитета

3739
Япония - 61 години след въстановяването на суверенитета

Япония чества днес 61 година, откакто през 1952, страната възстанови суверенитета си след поражението през 1945 година и седем години американска окупация. Церемонията протече в присъствието на императора и на императрицата.

За пръв път в следвоенната история такава церемония в присъствието на премиера Шиндзо Абе е организирана от висшето ръководство на страната.

Япония се бори да гради втора АЕЦ в Турция

Японският премиер Шиндзо Абе ще посети Турция в началото на май и ще договори с Турция влизането в ексклузивни преговори на японската а...

Това е важен ден и искам той да е също денят, когато ще възродим нашите надежди и решителност за бъдещето, обмисляйки пътя, който сме извървели, заяви Абе пред императорската двойка и близо 400 високопоставени представители.

Имаме дълг да изградим силна и здрава Япония, да я направим страна, на която народите на света могат да разчитат, добави премиерът.

Япония възвърна суверенитета си през 1952 г. по силата на Сан Франциския договор, но до 1972 г. нейният южен остров Окинава остана под американски контрол.

На Окинава не гледат по същия начин на церемонията както в Токио. Днес е ден на унижение, деня когато през 1952 г. Окинава бе изоставен от японското правителство, заяви председателят на местния парламент Масахару Кина на протестна церемония с участието на няколкостотин души.

САЩ ще бранят Япония от севернокорейска ядрена заплаха

Американският държавен секретар Джон Кери обеща днес в Токио, че САЩ ще защитават Япония, след като Северна Корея я заплаши с ядрен о...

В продължение на 82 дни през 1945 г. на Окинава се водиха кръвопролитни битки, по време на които според исторически данни една трета от населението на острова - или близо 148 000 души – е загинало. В наши дни 22 000 американски войници са базирани на Окинава, а местните жители редовно се оплакват от вредите и несигурността, породени от американското военно присъствие.

В началото на годината Шиндзо Абе обяви, че иска да внесе промени в следвоенната пацифистка конституция, наложена на Япония от САЩ – идея, която не се подкрепя единодушно в страна и може да предизвика критики от страна на Сеул и Пекин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com