Япония отбелязва 2 години от труса във Фукушима

6083
Япония отбелязва 2 години от труса във Фукушима

Японците запазиха минута мълчание в 14,46 ч. местно време в памет на около 20 000 души, които загинаха или изчезнаха след земетресението и цунамито от 11 март 2011 г. Природното бедствие беше последвано от ужасяваща авария в ядрената централа Фукушима, предаде БГНЕС.

Множество церемонии бяха организирани на североизточното крайбрежие, опустошено от цунамито, и в други части на страната, включително в Токио, където се състоя национално възпоменание в присъствието на императора, съпругата му и премиера.

Император Акихито отдаде почит на паметта на жертвите на бедствието и пожела да не се забравят изгубените човешки животи, нито хората, които живеят "в трудни условия, в приюти в опустошената област".

В петък на 11 март 2011 г. в 14,46 ч. местно време страната беше разтърсена от ужасно земетресение с магнитуд 9 с епицентър на дъното на Тихия океан, на десетина километра от североизточното крайбрежие на големия остров Хоншу. По-малко от един час по-късно гигантска вълна, на места надвишаваща 20 метра височина, се стовари върху крайбрежието на област Тохоку, убивайки всички хора по пътя си и разрушавайки пристанища, къщи, училища и заводи.

По официални данни при природното бедствие загинаха 15 880 души, а 2694 са в неизвестност. Към тях се прибавят 2300 души, загинали заради влошаването на условията им на живот. Две години по-късно водолази продължават да издирват тела в морските дълбини. На брега продължават възстановителните работи. Много беше направено за изчистването на отломките, за полагането на нова настилка на пътищата и за повторно изграждане на жизнено необходимата инфраструктура, но над 315 000 души продължават да живеят във временни жилища.

Днес император Акихито изтъкна значението на предаването на спомена от трагичното събитие на идните поколение и посочи необходимостта от обучаване на населението, "с надеждата, че обучението може да спаси живота на много хора" в случай на ново природно бедствие. Премиерът Шиндзо Абе пое ангажимент от своя страна да направи Япония по-устойчива на природните бедствия и поиска подкрепата на населението.

В ядрената централа Фукушима Даичи (на 220 км североизточно от Токио), където четири от шестте реактора бяха повредени от цунамито, положението е стабилизирано, но ще са необходими 40 години за премахването на пострадалите реактори в централата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com