Жените са "вторичен продукт"?

9892
Жените са "вторичен продукт"?

Жените - отделно! И при непослушание да бъдат наказвани с бой! Предписанието е от новия "кодекс на поведение", предложен от Религиозния съвет в Афганистан. На всичко отгоре проектът среща височайше държавно одобрение!

"Жените са вторичен продукт на Сътворението" - това четем в декларацията на афганистанския Религиозен съвет. Ето защо те безусловно трябва да се подчиняват на водещата роля на мъжете във всички сфери на живота, настоява Съветът. И още: "Ислямските задължения повеляват жените да не водят лични или служебни разговори с чужди мъже".

Състоящ се от близо 3 000 членове, Религиозният съвет (Съвет на улемите) не е конституционен орган и официално има само консултативни функции. Въпреки това той оказва голямо влияние върху законодателството в Афганистан. В писмото на Религиозния съвет до президента Карзай пише още, че жените трябва да възприемат безропотно полигамията на мъжете и не бива да пътуват с други роднини от мъжки пол.

Грозното лице на балета

Истинското лице на балета се оказва доста грозно: 16-годишни момичета, станали анорексички заради налаганите им диети; млади жени, ст...

В първото си изявление президентът Хамид Карзай защити исканията на Религиозния съвет. "Това не означава в никакъв случай ограничаване на правата на жените. Религиозният съвет винаги се е застъпвал за женските права. Това, което изисква Съветът, е ислямското право, което е задължително за всички ни като мюсюлмани", заяви той.

В разрез с конституцията

 

Реакцията на афганистанския президент възмути защитниците на женските права и демократично-либералните сили в страната. Депутатката в парламанта Ариан Юн отхвърля предложенията като противоконституционни. "В нашата конституция е записано ясно, че жените и мъжете имат еднакви права пред закона. Не разбирам защо Върховният съвет на афганистанските духовници предлага правила, които са в разрез с действащата конституция на страната ни", казва тя.

Опасна игра

Бутан: Бедни, но щастливи

Те са бедни, но щастливи. Как е възможно това ли? С помощта на специална Комисия за брутно национално щастие. Става дума за малката х...

Много експерти подозират политически мотиви в предложенията на Религиозния съвет. Публицистът Зиа Рафат обвинява афганистанското правителство, че прави всичко възможно, за да привлече свързания с талибаните водач Гулбудин Хекматияр. Президентът Карзай вече раздаде ключови постове в правителството на приближени до Хекматияр. Правителството играе опасна игра, смята Рафат.  "Одобрявайки предложенията на Религиозния съвет, правителството ще загуби подкрепата на хората в собствената си страна и поддръжката на международната общност. Освен това не е сигурно, че с органичаването на женските права Кабул ще успее да привлече към сътрудничество талибаните".

 

Препоръките на Религиозния съвет не са обвързващ закон, но това може бързо да се промени, тъй като Съветът има голямо влияние върху парламента. Много афганистанци смятат, че с новия си курс президентът Карзай иска да се подсигури за времето след 2014 година. Тогава международните войски ще напуснат Афганистан и Карзай отсега търси нови съюзници в лицето на ислямистите.

Крачка назад

Цената на този нов курс е отказ от демократичната конституция, смята Зиа Рафат. Но явно Карзай е готов да плати тази цена. Досега талибаните отказваха каквито и да било разговори с Кабул. Тяхната цел си остава създаването на ислямистка държава. Скоро ще стане ясно дали новите примамки на Кабул ще ги накарат да променят поведението си.

В германските училища: Таланти за боклука

Интелект - удивителен, заложби - над средните, но в училище - пренебрегнати: Такава е съдбата на редица свръхнадарени деца, които са ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com