Как Исландия пребори кризата

13839
Как Исландия пребори кризата

Страната, която първа успя да пребори кризата и да се върне на пътя на икономическия ръст, не е типично европейска, но има характеристиките на всяка европейска икономика, твърди анализ на ситуацията в Исландия.
Днес исландската икономика отбелязва ръст, който бе познат преди 2007 година, спад на безработицата, увеличаване на доходите на населението и износа си. Все още не са достигнати показателите от преди кризата, но се върви в тази посока, смятат експертите.

Само преди четири години положението изглеждаше изключително тежко – страната с 320 000 души население бе натоварена с 90 млрд. евро външен дълг. БВП намаля с 6.6% през 2009 година, а през 2010-с още 4%. Безработицата скочи от 2 на 12%. Последваха протести и предсрочни избори. История, позната ни от други европейски държави като Гърция, Испания и Португалия.

За разлика от тях обаче, само две години след тези катастрофални икономически резултати, от 2009 година насам, страната се изправи на крака и пое към възстановяване на икономиката си
, протести вече няма, а индикаторите сочат ръст на доходите и спад на безработицата.

Каква е рецептата за това икономическо чудо? Съкращаване на социалните разходи и затягане на коланите? Не, напротив, Исландия направи такова съкращение на социалните си разходи, каквото в Европа не познават. Например, през 2007 година за пенсии в бюджета на страната са отделени 330 млн. евро, през 2009 – само 195 млн. евро, за образование през 2007 са похарчени 1.2 млрд.евро, през 2009 – само 748 млн. евро.

И други социални разходи са орязани, средно с 40%. За сравнение – в Гърция социалните плащания в момента са на нивото на 2007 година, в Испания – с 20% повече от тези през 2007 година.

Но в Рейкявик няма протестиращи, няма стачкуващи, както в Мадрид или Атина. Причината е в брилянтния икономически ход на правителството – вместо да намалява сумите на социалните разходи за пенсии, здраве и образование, то девалвира исландската крона спрямо еврото два пъти.

Така курсът на националната валута намаля два пъти спрямо основните световни валути – евро, долар, паунд. В същото време цените в страната се повишиха само с 26%. Това даде на исландските износители огромно предимство и конкурентност през европейските и американските компании и увеличи износа на страната.


В малка страна като Исландия увеличаването на износа означава повишаване на доходите на населението. Те обаче нарастват в крони, а в евро остават под нивото си от 2007 година. Но заплатите са в крони, в магазините също се плаща с крони и въпросът за това колко е силно или слабо еврото не вълнува исландците.
 
Важното е, че те вече могат да си купуват повече стоки и услуги, да живеят по-спокойно и да очакват достигане на предкризисното равнище на доходите и икономиката си след една-две години.

БЛИЦ

Искат санкции срещу Исландия заради "скумриената война"

Ирландия се присъедини към останалите страни в Европейския съюз, които настояват за налагането на санкции срещу Исландия и Фарьорските ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com