Кампанията за шотландската независимост е в ход

5306
Кампанията за шотландската независимост е в ход

Кампанията "„Да” на независима Шотландия" има за цел един милион шотландци да подпишат декларация за подкрепа до референдума през есента на 2014 г.

Според премиера на Шотландия Алекс Салмънд, независимостта ще бъде постигната, ако кампанията е успешна.

Шотландия пое към независимостта

Кампания за независимост на Шотландия започна с церемония в Единбург, съобщиха местните медии. Организаторите на акцията посочиха като...

Въпреки това поддръжниците на съюза с Великобритания са на мнение, че независимостта е непопулярна сред голяма част от шотландския електорат и няма да се случи.

Шотландската национална партия е главен участник в кампанията, която стартира в Единбург. В кампанията се включиха и други партии, известни личности и фирми.

Очаква се кампанията на про-съюза да започне по-късно тази година.

Салмънд коментира: „Ние се обединяваме зад декларация на очевидна истина. Най-добре е хората, които живеят в Шотландия, да вземат решенията за нея. Искаме Шотландия, която е по-зелена, по-справедлива и по-просперираща”.

Някои от поддръжниците на кампанията изразяват подкрепата си за пъри път.

Игнатиеф: Един ден Квебек и Шотландия ще са независими

Бившият лидер на канадската Либерална партия Майкъл Игнатиеф прогнозира, че един ден канадската провинция Квебек и Шотландия ще бъдат...

Актьорът Алън Къминг, който живее в Щатите, заяви, че ще поднови гражданството си в Шотландия, за да гласува през 2014 г.

Други поддръжници на кампанията са: актьорът сър Шон Конъри, бившият ръководител на отдел новини в БиБиСи - Шотландия Блеър Дженкинс, английската поетеса Лиз Локхед, музикантът Пат Кейн и актьорът Брайън Кокс

„Искам Шотландия да бъде независима, не защото мисля, че сме по-добри от другите страни, а защото знам, че сме толкова добри, колкото и те. Подобно на другите нации, нашето бъдеще, ресурси и успех трябва да бъдат в нашите собствени ръце", коментира Салмънд пред събралите се медии.

Кампанията ще бъде построена "тухла по тухла" сред общностите, допълва той.

„Нашето намерение е един милион шотландци да са подписали декларацията за независимост на Шотландия преди референдума през 2014 г. Ако постигнем това, ще имаме независима Шотландия”, добавя той.

Шотландия забрани рекламата на вредни храни

Правителството на Шотландия забрани рекламирането на вредни храни по телевизията вечер (до 21 часа), защото оказвали пагубно действие в...

Междувременно бившият министър на финансите и депутат от Шотландската лейбъристка партия Алистър Дарлинг цитира проучване на общественото мнение, което показва, че само 33% от запитаните са за независима Шотландия, докато 57% са против, а 10% се колебаят. Проучването е направено в сайта YouGov и включва 1 000 избиратели.

„Мисля, че хората осъзнават, че ние сме по-добри и силни в рамките на Обединеното кралство. Мисля, че има голям риск в това да се оттеглим от него”, заявява Дарлинг.

Дарлинг, консерваторите и либерал-демократите обмислят да пуснат кампания в подкрепа на съюза с Обединеното кралство по-късно тази година.

ВВС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com