Кардиналите започнаха гласуване за нов папа

2800
Кардиналите започнаха гласуване за нов папа

Гласуването за нов глава на Римокатолическата църква вече започна. Всички римски кардинали са влезли в Сикстинската капела и започват процедурата, предаде БГНЕС.

115-те кардинали ще се заключат в капелата по време на процеса и ще гласуват четири пъти на ден, докато постигнат мнозинство от две трети. Кардиналите се придвижиха с процесия от капелата "Паолина" и влязоха в Сикстинската капела малко преди 17:40 часа наше време.

Зад свещенослужители, носещи свещи, и ръководителите на церемонията кардиналите, облечени изцяло в червено и с кардиналска барета на главата си, пееха Литания на светците. Те се поклониха пред главния олтар преди да седнат на предварително определеното им място.

Изборът на нов папа се наложи след изненадващата абдикация на Бенедикт XVI. Няма ясно изразен фаворит за наследяването му начело на Римокатолическата църква. 85-годишният Бенедикт се оттегли миналия месец, като заяви, че вече не е достатъчно силен, за да ръководи Църквата, затрупана от проблеми - от скандала със сексуална злоупотреба с деца до твърдения за корупция във Ватиканската банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com