Катрин Аштън призовава към сдържаност в Турция

6211
Катрин Аштън призовава към сдържаност в Турция

Отговарящата за външната политика на ЕС Катрин Аштън призова в неделя за "бързо решение" в Турция и поиска както от противниците, така и от партийните привърженици на премиера Реджеп Ердоган да покажат "сдържаност", докато напрежението в страната остава високо.

"Продължаващото напрежение подчертава необходимостта всички страни да проявяват сдържаност и сочи важността от намирането на бързо решение на базата на диалог, взаимно уважение и разбирателство", каза Аштън в изявление, цитирано от АФП.

Турският премиер Реджеп Ердоган в неделя започна контраофанзива срещу десетките хиляди демонстранти, искащи оставката му от десет дни, като мобилизира привържениците си и предупреди, че търпението му има "граници".

Докато протестиращите отново излязоха по улиците в Истанбул, Анкара и Измир, ръководителят на правителството възобнови офанзивата си с реторика срещу "крадците" и "екстремистите" и "разобличи" "конспирацията, организирана вътре и извън страната".

През целия ден той бе непрекъснато по телевизионните екрани, откъдето се излъчваше обръщението му към тълпите поддръжници, събрани от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, за да заемат медийното пространство, жизненоважен елемент от конфронтацията, която го поставя срещу протестиращите срещу неговата власт.

"Важно е, че властите се ангажират по открит начин да подкрепят укрепването на демокрацията, изграждане на доверие и избягване на ескалацията", подчерта Катрин Аштън, която "остава загрижена" за ситуацията в страната.

Турската полиция използва големи количества сълзотворен газ и водни оръдия в неделя вечерта, за да разпръсне демонстрация на хиляди хора в центъра на Анкара, на десетия ден от протестното движение срещу ислямско-консервативния режим.

Ранени са най-малко двама души.

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com