Кипър поиска заем от 5 млрд. евро от Русия

3824
Кипър поиска заем от 5 млрд. евро от Русия

Република Кипър, която е засегната от тежка икономическа криза, поиска от Русия заем от пет милиарда евро, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов, предаде БГНЕС.

"Получихме искане от кипърската страна. В момента го разглеждаме", заяви Силуанов, цитиран от руските агенции. "Поисканата сума е пет милиарда евро", уточни той. Президентът на Кипър Деметрис Христофияс съобщи преди време, че е поискал помощ от Русия и ЕС, без да уточнява сумата. Той заяви, че заемът от Русия вероятно ще бъде съпътстван с по-благоприятни условия от тези на МВФ и ЕС.

Никозия вече получи в края на 2011 г. заем на преференциална лихва от 2,5 милиарда евро за 2012 г. от Русия, с която островната държава поддържа тесни икономически връзки. Република Кипър, която се присъедини към ЕС през 2004 г. и прие еврото през 2008 г., усеща с пълна сила икономическата и финансова криза, разтърсваща Гърция, неин основен икономически и културен партньор.

Според някои аналитици общата сума на помощта, от която Кипър се нуждае, е от порядъка на 10 милиарда евро, за да окаже помощ на изпадналите си в затруднение банки и да уравновеси публичните си финанси.

Редактор: Ая Косарова

Кипър не се притеснява да иска помощ и от ЕС, и от Русия

Кипър заяви, че не вижда „нищо лошо” в това да поиска финансова помощ за банковия и финансовия си сектор както от Русия, та...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com