Китай и Турция помагат на Иран да заобиколи санкциите

4874
Китай и Турция помагат на Иран да заобиколи санкциите
САЩ вероятно ще изключат Япония от прилагането на санкциите срещу Иран

Китай и Турция помагат на Иран да избегне наложените му от ООН санкции заради ядрената му програма. „Дейли Телеграф” съобщи, че иранската централна банка използва финансови институции в двете държави за закупуването на необходимите стоки за икономиката на ислямската република, пише Новинар.

Според източниците на изданието Китай, който е най-големият партньор на Техеран в търговията с петрол, играе главната роля в схемата за избягване на санкциите. Вместо да превеждат пари за иранския петрол, сега китайските банки ги използват, за да купуват стоки от името на Техеран, след което му ги изпращат.

ЕС е в състояние да се справи със спиране на петролните доставки

Европейският съюз е способен да се справи със спиране на петролните доставки, заяви говорител на ръководителката на европейската диплом...

„Това е като старомоден бартерен механизъм. Парите, които Иран печели от продажбите на петрол, отиват в банки в Китай. След това те се използват за закупуване на други стоки и материали. Това е много добър начин за заобикаляне на санкциите”, поясняват източниците.

Подобна схема е била открита и в Турция, която поддържа добри дипломатически отношения с Техеран. Следователи са открили, че турски компании се опитват да купуват финансови институции в Европа от името на Иран, които след това могат да бъдат използвани за закупуване на необходимите стоки.

Според източниците зад операциите за заобикаляне на санкциите стои Корпусът на гвардейците на ислямската революция, който контролира повече от 50% от иранската икономика.

В същото време стана ясно, че Япония вероятно ще бъде изключена от прилагането на американските санкции срещу Иран, при положение, че намали вноса на ирански суров петрол с поне 11 процента годишно, съобщи Ройтерс, като се позова на японския в. "Йомиури", предаде БТА.

Иран иска добри отношения с Европа, но я заплашва

Иран не иска да има напрежение в отношенията си с Европейския съюз, каза днес иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи, ц...

Изданието цитира неназовани източници, според които САЩ и Япония са се договорили за това миналата седмица, като официалното споразумение се очаква до края на месеца.

Японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Юкио Едано обаче каза, че още не е постигнато споразумение за намаляване на вноса на ирански петрол.

Япония е подложена на натиск от САЩ да намали вноса на петрол от Иран, за да бъде изключена от прилагането на американските санкции срещу финансови институции, търгуващи с иранската централна банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com