Кметът на Тараклия разтревожен от проектозакона за румънския език

7570
Кметът на Тараклия разтревожен от проектозакона за румънския език

Проектозаконът за въвеждането на румънския език като език за междунационално общуване в Молдова, предизвиква тревога. Това каза кметът на град Тараклия, Молдова, Сергей Филипов, предаде Фокус.

“В тази лингвистична политика, се губят българският език и руският. Ние ще продължим да си общуваме на български, но ако няма да има руския, ние няма да можем да общуваме с институциите, и ще възникнат големи трудности относно документацията, което ще се отрази на цялата българска общност тук”, обясни Сергей Филипов.

Тараклия не искала автономия, а статут на културен център

Тараклия може да получи статут на културен център. Законопроектът за това е разработен и подкрепен единодушно от местните съветници и е...

С придобиването на статута национално-културен район Тараклия ще може да запазва езика си, своята културата, обичаите и традициите. В този случай в държавния бюджет ще бъдат заложени определени средства за по-дълбоко изучаване на български език, за запазване и финансиране на културни мероприятия, ще има и други разчети по финансиране на района с такъв статут - като национално-културен.

“Може би няма да бъде приет този закон за лингвистичната политика, но всички тенденции по румънизация, които днес текат в Молдова, безпокоят мнозина. Може да се каже, че има 50% вероятност той да бъде приет”, каза още Сергей Филипов. Той допълни, че ако бъде приет законът за румънския език, автономният район в Молдова - Гагаузия, запазва за себе си правото за самоопределяне.

“Не изключвам възможността, ние, заедно с гагаузкия народ, с който от 200 години живеем заедно в Бесарабия, и сме се сблъсквали с проблеми и трудности, заедно да намерим някаква форма, с която да се самоопределим”, уточни Филипов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com