Комаров: Светът не се отказа от ядрената енергетика

3129
Комаров: Светът не се отказа от ядрената енергетика

Малко повече от година след катастрофата на АЕЦ "Фукушима 1" e важно да се каже, че светът не се отказа от развитието на ядрената енергетика. Това заяви вицепрезидентът на "Росатом" Кирил Комаров, предаде БГНЕС.

Отказаха се единствено страни, които нямат намерение да развиват такъв тип енергетика или имат силни обществени нагласи срещу мирния атом, като Германия. Абсолютното мнозинство страни потвърдиха, че ще развиват ядрената си енергетика от ЮАР до Турция и от Китай през Европа до САЩ, отбеляза той.

Русия не прави изключение от тези държави. В началото на 2011 г. "Росатом" имаше в своя портфейл поръчки за изграждането на 12 блока, а в края на годината те се увеличиха до 21. Повечето от тях бяха спечелени или на търг или ще се реализират в резултат на междуправителствени споразумения, припомни Комаров.

Според МААЕ до 2030 г. ще бъдат построени 350 нови блока. Прогнозите на "Росатом" са почти сходни и това е най-яркото доказателство за значението на този тип енергия. Той изброи преимуществото на изграждането на АЕЦ по руски дизайн:

Първо, ние предлагаме реактори поколение 3+, които съчетават пасивни и активни системи за сигурност. Т.е. те могат да отговорят на повишените нужди за сигурност след Фокушима.

Второ, ние предлагаме "референтни" централи или централи, които вече са доказали своите качества във времето – всеки наш клиент може да дойде у нас в Русия и да види с очите си как те работят.

Трето, "Росатом" е вертикално интегрирана компания, която обхваща производства от добива на уран до извеждането на АЕЦ от експлоатация. Ние можем да покрием целия цикъл и да предложим на нашите клиенти практически всички видове продукти и услуги.

"Съвкупността от тези три фактора ни прави много стабилни на този пазар. Не на последно място – ние идваме и със собствено финансиране. В някои АЕЦ, като АЕЦ "Акую" в Турция, ние сме ,освен доставчик и инвеститор. Докато във Виетнам и Беларус, Русия ще предостави държавно кредитиране", подчерта вицепрезидентът на "Росатом".

Редактор: Яна Баярова

Антиядрен протест в Токио

Демонстранти противници на ядрената енергетика се събраха днес пред токийската централа на електрическата компания ТЕПКО, оператор на а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com