Корупцията в ЕС остава проблем

3717
Корупцията в ЕС остава проблем

Корупцията продължава да бъде сериозен проблем в страните от Европейския съюз, a според публикуваното днес от Комисията проучване на Евробарометър преобладава мнението, че нивата на корупцията са се увеличили през последните три години, съобщават от представителството на ЕК у нас, предаде БГНЕС.

Данните показват, че почти три четвърти от европейците продължават да смятат корупцията за сериозен проблем и считат, че той съществува на всички равнища на управление. Осем процента от запитаните заявяват, че през изминалата година им е било поискано или от тях се е очаквало да дадат подкуп.

"С разочарование трябва да отбележа, че практическите резултати в борбата с корупцията в рамките на Европейския съюз продължават да са незадоволителни. Колко пъти сме заявявали, че наистина е време за действия? Европейците очакват националните правителства да предприемат решителни мерки. Крайно време е те да го направят", заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС по вътрешните работи.

Корупцията продължава да бъде едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена Европа. Макар че естеството и обхватът на корупцията варират в различните държави-членки на ЕС, тя вреди на ЕС като цяло що се отнася до намаляването на равнищата на инвестициите, възпрепятстването на правилното функциониране на вътрешния пазар и отрицателното влияние върху публичните финанси. Икономическите разходи в резултат на корупцията в ЕС се оценяват на около 120 милиарда евро годишно.

"Корупцията е заболяване, което руши държавите отвътре, като подкопава доверието в демократичните институции, отслабва отчетността на политическото ръководство и облагодетелства организираните престъпни групи. Успехът на борбата с корупцията зависи от волята и ангажираността на лидерите и отговорните за вземането на решения лица на всички равнища", заяви Сесилия Малмстрьом.

През юни миналата година Европейската комисия прие пакет от мерки за борба с корупцията, в който се призовава за по-силен акцент върху корупцията във всички подходящи политики на ЕС. В него се предвиждат също така специален механизъм на ЕС за наблюдение и оценка и доклад на ЕС за борбата с корупцията, с които ще се отчита актуалното състояние на усилията за борба с корупцията във всичките 27 държави-членки на ЕС. Първият доклад е планиран за 2013 г.

Комисията ще предложи скоро и друго законодателство, по-специално относно отнемането на придобито от престъпна дейност имущество, реформата на правилата за обществените поръчки, по-подробни статистически данни относно престъпността и засилена политика за борба с измамите на европейско равнище.

Проучването на Евробарометър беше проведено в 27-те държави-членки на ЕС през септември 2011 г. Ето кои са основните констатации от него: По-голямата част (74 %) от европейците смятат, че корупцията е сериозен проблем в тяхната страна. Почти половината от всички европейци (47 %) са на мнение, че равнището на корупцията в тяхната страна се е увеличило през последните три години. Повечето европейци считат, че корупция има в местните (76 %), регионалните (75 %) и националните институции (79 %).

Европейците смятат, че подкупите и злоупотребата с власт се срещат във всички области на публичната администрация. За националните политици (57 %) и отговорните за възлагането на обществени поръчки служители (47 %) е най-вероятно да се смята, че може да са замесени в такива дейности.

40 % от европейците са на мнение, че прекалено тесните връзки между бизнеса и политиката допринасят за корупцията. Липсата на действия от страна на политиците (36 %) и липсата на прозрачност в начина, по който се изразходват обществените финансови средства (33 %), са допринасящи за това фактори. Мнозинството от запитаните (68 %) не смятат, че има достатъчна прозрачност и надзор на финансирането на политическите партии.

Мнозинството от европейците (70 %) са на мнение, че корупцията е неизбежна и че винаги е съществувала. Двама от всеки трима европейци (67 %) считат, че корупцията е част от бизнес културата в тяхната страна.

Повечето от европейците (67 %) не са съгласни, че те са лично засегнати от корупцията в своето ежедневие. Само малка част от тях (29 %) заявяват, че са лично засегнати. Още по-малка част от запитаните (8 %) са посочили, че през изминалата година им е бил искан или от тях се е очаквало да дадат подкуп.

Ако се сблъскат със случай на корупция, европейците e най-вероятно да се обърнат за помощ към полицията (42 %) и съдебната система (41 %), а най-малко вероятно е да се обърнат за помощ към политически представители (6 %).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com