Крилца и любов по палестински

11667
Крилца и любов по палестински

Когато човек е принуден да живее в затвор, мечтите му го теглят навън - към свободния свят. За палестинците в Газа пътят към свободата преминава през подземни тунели, по които пристига почти всичко, включително и булки.

През многобройните незаконни подземни тунели отдавна върви контрабанда на какво ли не: оръжия, строителни материали, търсени стоки като например iPhone и дори... луксозни автомобили. Отскоро обаче подземният трафик предлага нов артикул - фаст фууд. Жителите на ивицата Газа също си падат по Биг Мак и хрупкави пилешки крилца. И са измислили начин да си ги набавят...

Идеята възниква спонтанно, когато Халил Ефранджи пренася през границата прословутите пилешки хапки на KFC. Така, неочаквано и за самия него, той открива истинска пазарна ниша и започва да върти активен бизнес - контрабанда на фаст фууд. Скоро го залива вълна от заявки. Халил рекламира услугата на страницата си във Фейсбук.

Защо Китай няма приятели

Китай има безброй бизнес партньори, но никакви истински приятели. Може би защото и най-големите му застъпници на Запад не могат да си ...

Вкуснотии за 27 долара

След като събере поне 30 заявки, той се заема с доста сложната организация на доставката, елемент от която е и нелегалният контрабанден тунел на границата. Акцията си младият предприемач координира от малък магазин със знаменателното име "Ямама" - арабската дума за гълъб. Намекът очевидно се отнася до свободата на пернатите птици, които не се спират пред никакви граници.

Доставката на "бързата храна" е всичко друго, но не и бърза. Минават повече от четири часа докато вкуснотиите на KFC, сготвени във филиала в Ел Ариш, Египет, пристигнат в Газа. Дотогава пържените картофки и пилето отдавна вече не са хрупкави.

Въпреки това те се услаждат на жителите на Газа. За 12 парчета от вкусното пиле се плащат словом и цифром 27 щатски долара - цената е двойно по-висока, отколкото от другата страна на границата с Египет. А това носи бомбастична печалба на предприемчивия Халил.

Коя е тази страна?

Тя е малка, няма излаз на море и в нея се говорят официално четири езика. Не, не става дума за Швейцария. Страната, за която говорим, ...

Вярно, тя не пада от небето. Доставката на всяка порция фаст фууд е свързана с многобройни телефонни разговори, банкови преводи и сложна координация с правителството на Хамас, но пък от 27-те долара за него остават цели 6. Той разширява бизнеса си с помощта на куриери с мотоциклети, които внасят фаст фууд контрабандно. И все пак: изобретателният предприемач не гледа само печалбата. За него пренасянето на пържено пилешко през границата е и нещо като политически жест, с който показва на жителите на Газа, че забраните и загражденията могат да се преодолеят.

Синдромът на затворника

Онова, което най-силно тежи на палестинците, е изолацията им от света. Дори достъпът до такива прозаични неща като разпространените по цял свят "бързи закуски" за тях е повод да се чувстват като част от този забранен свят. Както обяснява професорът по психология Фадел Абу Хеен: "Те мечтаят за всичко, което е отвъд границите - точно както затворникът мечтае за свободата отвъд решетките."

Контрабандата на фаст фууд не е единствената проява на "затворническа" изобретателност. През март тази година незаконните подземни тунели се превърнаха в кулиси на своеобразен вариант на "Ромео и Жулиета". 21-годишната Емад ал Малалха живее в Египет, а годеникът ѝ - 17-годишният Манал Абу Шанар - в ивицата Газа. Двамата се обичат и искат да сключат брак, но властите не им дали разрешение да преминат границата. Цели шест месеца любовният роман се развивал само по телефона, но това не обезкуражило задочните годеници. Накрая те решили да използват тунела под границатта, за да преодолеят онова, което ги разделя.

Как изглежда избавлението от Газпром

Литва е твърдо решена да се отърси от енергийната си зависимост от Русия - от 2014 година страната ще разполага с плаващ газов термина...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com